Saudi-Arabië executeert bijna vijftig terdoodveroordeelden

Betogers bestormen Saudische ambassade Teheran

Print
De politie heeft verschillende Iraniërs opgepakt die de Saudische ambassade in Teheran hadden bestormd uit woede na de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië. De betogers vernielden er meubels en stichtten brand.

Gisteren werden in Saudi-Arabië 47 mensen terechtgesteld die terdoodveroordeeld waren voor betrokkenheid bij terroristische activiteiten en aansporing tot geweld. Vooral de dood van de bekende sjiitische sjeik Nimr zorgde voor ophef in heel het Midden-Oosten .

Gisteravond verzamelden woedende Iraniërs aan de Saudische ambassade in Teheran. De politie kon niet verhinderen dat ze inbraken in het gebouw, waar verschillende branden werden gesticht en vernielingen werden aangebracht. Uiteindelijk slaagde de politie erin het gebouw te ontruimen.

De hele nacht werd het gebouw door een grote politiemacht beveiligd, terwijl brandweermannen binnen de laatste branden blusten.

Hoessein Jaber Ansari, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken, riep ondertussen op tot kalmte. Hij vroeg ook niet meer te betogen rond Saudische diplomatieke gebouwen.

Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saud

Volgens een communiqué van het ministerie van Binnenlandse Zaken werden de terdoodveroordeelden zaterdag terechtgesteld in twaalf verschillende regio’s van het land. De executies werden uitgevoerd nadat de doodstraffen tegen de gevangenen door het hooggerechtshof waren bekrachtigd en door koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saud werden geratificeerd.

De executies leiden tot veel kritiek in het buitenland. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken uitten hun bezorgdheden. 'De executies bevestigen onze zorgen over de groeiende spanningen in de regio.'

'Voetstappen van de duivel'

Saudi-Arabië blijft - ondanks de kritiek - de executies verdedigen. 'De groep geëxecuteerden volgde de voetstappen van de duivel. Ze ondermijnden de stabiliteit van het soennitische Saudi-Arabië', klinkt het in een officieel communiqué. 

Een van de terechtgestelden was de vooraanstaande sjiitische geestelijke sjeik Nimr al-Nimr. Een Saudische rechtbank had hem in oktober veroordeeld tot de doodstraf wegens opruiing tot de sektarische strijd in het overwegend soennitische koninkrijk. Geïnspireerd door de Arabische opstanden hadden leden van de sjiitische minderheid in de Saudische Oost-Provincie vanaf 2011 demonstraties tegen hun discriminatie georganiseerd. Volgens medestanders zwoer al-Nimr echter bij geweldloos protest.

Sjiitisch protest

De executie van al-Nimr, van wie het lichaam net als dat van zes andere sjiitische terdoodveroordeelden openbaar uitgestald zal worden, drijft de spanningen met het overwegend sjiitische Iran verder op. 'De Saudische regering steunt terroristen en extremistische takfiri (radicale soennieten, red.). Tegelijkertijd worden kritische stemmen in eigen land onderdrukt en geëxecuteerd', reageerde Hossein Jaber Ansari, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanuit Irak klinkt het dat Saudi-Arabië met de executie olie op het vuur gooit. 'Met de executie van sjeik al-Nimr bewijzen de Saudi's een dienst aan Islamitische Staat, dat haar territorium uitbreidt door sektarische oorlogen uit te lokken', aldus Iraaks parlementslid Humam Hamoudi.

Ex-premier (en sjiiet) Nouri al-Maliki sprak nog straffere taal: 'Deze misdaad, die deze executie is, zal de val van het Saudische regime betekenen, zoals de executie van de martelaar al-Sadr (Mohammed Bakir al-Sadr was een sjiitische geestelijke die in 1980 door het Iraakse regime werd geëxecuteerd, red.) het begin van het einde betekende voor Saddam Hoessein.' Het Libanese Hezbollah sprak van 'een moord'.

Op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten, maar ook bijvoorbeeld in India, kwamen sjiieten op straat om hun afschuw uit te schreeuwen over de executies. In het overwegend sjiitische Bahrein zette de politie traangas in tegen tientallen betogers die zich hadden verzameld in Abu-Saiba, ten westen van hoofdstad Mamara, waar veel sjiieten wonen.

'Genoeg bloedvergieten'

'We hadden gehoopt en verwacht dat de gematigde stemmen en politieke onderhandelingen dit hadden kunnen voorkomen. We waren dan ook geschokt door dit droevige nieuws', klonk het bij Mohammed al-Nimr, de broer van de sjeik, van wie zoon Ali dezelfde straf kreeg als zijn nonkel. 'Sjeik al-Nimr genoot veel aanzien in onze gemeenschap en in de islamitische samenleving in zijn geheel en er zal zeker een reactie komen. We hopen echter dat alle reacties vreedzaam zullen blijven. Er is genoeg bloed vergoten.'

Recordaantal executies in 2015

Saudi-Arabië heeft in 2015 volgens mensenrechtenactivisten in 20 jaar tijd nooit zoveel doodvonnissen voltrokken. Van januari tot november werden naar verluidt minstens 151 veroordeelden geëxecuteerd, deelde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International mee. In heel 2014 werden volgens Amnesty 90 mensen terechtgesteld.

De stijging van het aantal terechtstellingen loopt samen met de machtsovername door koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saud. Hij besteeg de troon eind januari na de dood van zijn voorganger Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saud. Volgens Amnesty gebruikt Saudi-Arabië de doodstraf ook als politiek instrument tegen de sjiitische minderheid.

"Hand van God zal wraak nemen"

De "hand van God" zal de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr wreken. Dat zegt de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei. "Het onrechtmatig verspilde bloed van de martelaar zal niet zonder gevolg blijven en de hand van God zal zich wreken op de Saoedische leiders", aldus Khamenei.
De executie van Nimr al-Nimr lokte zaterdag wereldwijd protest uit. Ook Iran kwam met een scherpe veroordeling. In de Iraanse hoofdstad Teheran liepen de spanningen op en werd de Saoedische ambassade aangevallen.
De verhouding tussen Saoedie-Arabië en Iran is al langer gespannen. Bij verschillende conflicten in de regio (Syrië, Jemen) staan soennieten en sjiieten tegenover elkaar. Ook de vele Iraanse doden op de bedevaart in Mekka zorgden voor boze reacties.
 

Op nieuwszender Al Arabiya werden foto's getoond van alle terdoodveroordeelden:

 

Nu in het nieuws