© Photo News

REACTIES. “De zanger is dood, zijn liedjes blijven leven”

De dood van kleinkunstenaar Zjef Vanuytsel leidt tot heel wat reacties, ook in de politieke wereld. “Een van de grote kleinkunstzangers uit mijn jeugd is gestorven”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) deelt op Twitter zijn “herinnering aan veel zotte morgens”, terwijl vicepremier Kris Peeters (CD&V) afscheid neemt van een “kleinkunsticoon”.

Voor de cultuurminister Sven Gatz was Vanuytsel een van de grote namen uit de Vlaamse kleinkunstwereld van de jaren 70. In 1970 debuteerde hij met De Zotte Morgen. “In de canon van onze kleinkunst verdient die klassieker een absolute ereplaats”, meent Gatz. Hij plaatst Zjef Vanuytsel op gelijke hoogte met zangers als Johan Verminnen of Raymond van het Groenewoud.

Maar ook als architect, waarvoor hij een diploma behaalde aan Sint-Lucas in Brussel, maakte hij sedert halverwege de jaren tachtig faam. “Ik herinner me dat hij onder andere gemeentehuizen ontwierp en culturele centra”, zegt Gatz, “en het bekende gemeenschapscentrum De Markten aan de Graanmarkt in Brussel verbouwde”, aldus de minister.

Vorige maand raakte bekend dat Zjef Vanuytsel samen met Nicole & Hugo en Sylvain Verholme opgenomen werden in de Eregalerij van Radio 2. Hij zal samen met de anderen op 4 februari gelauwerd worden voor “Leven vol muziek” in het Kursaal in Oostende. “De muziek van Zjef Vanuytsel zal ongetwijfeld een blijvende invloed hebben op de komende generaties kleinkunstartiesten en daarom mag hij niet ontbreken in De Eregalerij”, motiveerde Radio 2.

“De juiste man op het juiste moment voor de kleinkunst”

Zanger en componist Jean Blaute noemt zijn woensdag overleden collega Zjef Vanuytsel “de juiste man op het juiste moment voor de kleinkunst”, omdat hij met klassiekers als De Zotte Morgen en Ik Weet Wel Mijn Lief in 1970 het genre op de kaart zette in Vlaanderen, in navolging van Boudewijn de Groot in Nederland. “Op 70-jarige leeftijd is hij eigenlijk nog jong gestorven, maar gelukkig laat hij pareltjes na die we niet snel zullen vergeten.”

Blaute was de producer van Vanuytsels derde langspeler De Zanger (1976) en had ook voordien al met hem samengewerkt. “We hadden toen een erg nauwe band en smeedden grote plannen tussen pot en pint”, herinnert hij zich. “Zjef was een bijzonder warme man die het hart steeds op de tong droeg. Hij was nooit ‘fake’ maar net erg integer. Hij maakte dan ook geen nummers op bestelling, maar alleen recht uit het hart.”

Vanaf de jaren 1980 stortte Vanuytsel zich volop op zijn werk als architect, maar enkele jaren geleden verscheen hij toch weer ten tonele met verzamelalbums en nieuwe nummers en hij ging ook weer op tournee. “Nochtans wist hij toen al dat hij ziek was”, zegt Blaute. “Jammer genoeg heeft die ziekte hem nu uiteindelijk ook de das omgedaan.”

"Icoon, zelfs al toen ik begon"

Zanger Johan Verminnen eert de overleden Zjef Vanuytsel donderdag als "een icoon in de kleinkunstwereld, zelfs al toen ik begon". Verminnen speelde begin jaren 1970 zelfs nog in het voorprogramma van Vanuytsel voor hij zelf bekend werd en noemt nummers als 'De Zotte Morgen' "mijlpalen in de Vlaamse muziekgeschiedenis die qua inhoud en arrangement zo goed waren dat ze nu nog steeds hun kracht behouden".

Verminnen zegt het te betreuren dat hij de voorbije jaren afscheid heeft moeten nemen van vele van zijn collega's van vroeger en nu zoals Ramses Shaffy, Wannes Van de Velde, Walter De Buck en Luc De Vos. "Gelukkig blijft hun muziek bestaan. Liedjes als 'Houten Kop' van Zjef doen me telkens terugdenken aan heel andere tijden. 'Blijven plakken' na optredens bijvoorbeeld, dat kan je nu haast niet meer, want er zijn veel te veel alcoholcontroles", lacht hij.

Nu in het nieuws