© Leo De Nijn

© Leo De Nijn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Horlogeriemuseum geeft 32ste kalenderpenning uit

Jozef Op de Beeck, conservator van het Horlogeriemuseum in Mechelen, heeft zopas zijn 32ste kalenderpenning uitgebracht. Met een equatietabel wordt terug gegaan naar de 18de eeuw. Hij is ook al begonnen met het opwinden van alle klokken die vannacht allemaal het nieuwe jaar inluiden.

Leo De Nijn

De traditie van die 18de eeuwse horlogemakerskalender ging tijdens de Franse revolutie verloren, maar Jozef Op de Beeck van het Horlogeriemuseum geeft ze sinds 1984 opnieuw elke jaar uit. Het horlogeriemuseum in de Lange Schipstraat deponeerde het systeem zodat de kalenderpenning een rariteit blijft.

Op de kalenderpenning kan je de datum aflezen op één tabel in plaats van op twaalf tabellen zoals gebruikelijk is op een gewone kalender. Het systeem is gebaseerd op de zondagen en heet de zondagstafel. Op de penning 2016 staat nu een equatietabel.

In deze tijden van radiogestuurde uurwerken en smartphones met automatisch de juiste tijd, is het geen probleem meer om je uurwerk juist te zetten. “In de 18de eeuw was dat wel anders”, zegt de horlogerie-expert. “De enige referentie was een torenuurwerk in de buurt of de zon. De tijd die je afleest op een zonnewijzer is echter niet dezelfde als diegene die je uurwerk aanhoudt. Een zonnewijzer duidt de plaatselijke zonnetijd aan. De equatietabel geeft aan hoeveel minuten de zon voor of achter is op de plaatselijke gemiddelde tijd op je uurwerk”, weet Op de Beeck.

Op de Beeck is nu ook vol ijver begonnen met het opdraaien van de bijna duizend horloges en klokken in het museum, zodat ze in de nacht van oud naar nieuw allemaal hun eigen deuntje laten klinken. De kalenderpenning 2016 is te verkrijgen in het horlogeriemuseum, Lange Schipstraat 13. Een zilveren penning kost 65 euro, een bronzen 10 euro. Voor een gouden (enkel op bestelling) betaal je de dagprijs.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio