‘800 jaar oude gsm’ leidt tot massa complottheorieën

Print
Heel wat complotwebsites zijn in de ban van een ‘800 jaar oude gsm’. De vermeende archeologische vondst zou volgens de websites “het bewijs” dat aliens de aarde in het verleden bezocht hebben.

Een team archeologen zou het ‘toestel’ eerder dit jaar gevonden hebben in Oostenrijk. Dat wordt toch beweerd in een YouTube-video van complotwebsite Paranormal Crucible. “De vondst lijkt heel sterk op een mobiele telefoon uit de jaren negentig”, luidt het onder meer. “De toetsen bevatten tekens van de Soemeriërs (beschaving die tussen 3800 en 2000 voor Christus in huidige Irak leefde, nvdr.), maar het toestel zelf zou maar zo’n 800 jaar oud zijn.”

De ‘bewijsvideo’ werd in oktober op YouTube gezet en werd intussen al meer dan een half miljoen keer bekeken. Intussen deelden ook heel wat andere complotwebsites de beelden al. En ook in 2012 gingen vergelijkbare beelden de wereld al eens rond. Toen echter zonder de locatie of meer ‘details’ van de vondst. Nu wordt beweerd dat de ‘gsm’ gevonden werd in de buurt van het Oostenrijkse Fuschl am See in deelstaat Salzburg. Andere foto’s van het archeologische project zijn er echter niet.

Dat de beelden nu plots opnieuw overal opduiken, leidt tot nieuwe complottheorieën. Volgens Paranormal Crucible is de vondst het bewijs dat een “vergevorderde alien-beschaving de aarde al bezocht”. Meermaals zelfs, want de website haalt in de video meteen ook enkele andere voorbeelden aan van buitenaardse inmenging.

“Slecht bereik”

Naast de complotten lokt de video ook heel wat grappige reacties uit op het internet. “Ik durf te wedden dat het bereik van dit toestel slecht bereik heeft” of “Er staan waarschijnlijk vijf gemiste oproepen op van Chuck Norris.”

Nu in het nieuws