Ook Taiwan vraagt van Japan verontschuldigingen voor ‘troostmeisjes’

Print

De Taiwanese president gaat Japan vragen om een regeling voor de Taiwanese ‘troostmeisjes’, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger ingezet werden als seksslavinnen. Gisteren vonden Japen en Zuid-Korea een oplossing voor het aanslepende conflict.

Een dag nadat Zuid-Korea en Japan een akkoord hebben gesloten, meldt het officiële persbureau Central News Agency dat ook Taiwan Japan om een regeling gaat vragen.

‘De regering van de Republiek China (de naam die de Taiwanese autoriteiten zelf gebruiken, red.) heeft altijd gezegd dat Japan zich zou moeten verontschuldigen tegenover de Taiwanese ‘troostmeisjes’ en hen een vergoeding aanbieden’, aldus president Ma Ying-jeou.

In 1999 vroeg Taiwan 10 miljoen Japanse jen (75.000 euro) compensatie voor elk slachtoffer, maar Tokio verwierp die vraag. Taiwan vraagt nu een deal die vergelijkbaar is aan het akkoord dat met Zuid-Korea gesloten werd.

Schadevergoeding

Japan bezette Taiwan tussen 1895 en 1945. Meer dan 2.000 Taiwanese vrouwen zouden gedwongen geweest zijn tot seksuele slavernij tijdens de wereldoorlog, schat de Taipei Women’s Rescue Foundation. Slechts 58 van hen hebben al officieel om een compensatie gevraagd. Van die 58 vrouwen zijn er nog vier in leven.

Japan zal een miljard yen (7,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de enkele tientallen Zuid-Koreaanse ‘troostmeisjes’ die nog in leven zijn, en heeft ook zijn “oprechte excuses” aangeboden.

Nu in het nieuws