© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 2

’Guerrilla foresters’ planten 800 bomen in Herselt

Omdat ze vinden dat een plan van Natuurpunt is mislukt om heide te ontwikkelen in een gebied van 8 hectare in de Merodebossen in Herselt, plantte een actiegroep zondagnamiddag illegaal 800 inlandse bomen. Natuurpunt zegt in een reactie dat heide zich traag ontwikkelt.

ivth, belga

“Natuurpunt is de grootste ontbosser van Vlaanderen. Dat is al jaren aan de gang”, zegt Eddy Druppel die de ontbossing niet langer kan aanzien. “Er moet een verstandig beleid komen. Het stuk waar we nu bomen planten is een zandvlakte waar niks gebeurt. Een mislukt stuk waarin heide zou moeten staan. Als ik dan verschillende natuurorganisaties contacteer om bomen aan te bieden, krijg ik geen reactie. Daarom is er maar één optie: de bomen illegaal aanplanten.”

Een uur na de aanvang van de actie stonden er 800 bomen op het terrein. De politie is ook ter plaatse gekomen om de inbreuk vast te stellen en er een pv van op te maken.

Europese bescherming

Joris Gansemans, woordvoerder van Natuurpunt, verduidelijkt dat een beheersplan werd opgemaakt om op die plaats een specifiek soort heide te laten ontwikkelen die ook Europese bescherming geniet. “Het feit dat daar geen heide zou staan, klopt niet. Daar staan inderdaad geen heidestruiken van twintig of dertig jaar oud, maar in dat voormalig landbouwgebied werd een ven aangelegd en geleidelijk aan ontwikkelt zich daar heide. Dat er meer bos moet komen, daar zijn we het volmondig mee eens. Drie weken geleden werden er in Scherpenheuvel nog veel meer bomen geplant door veel meer vrijwilligers.”

Natuurpunt wijst er ook op dat de Merodebossen tot 2004 ontoegankelijk waren voor het publiek, tot de VLM de bossen verwierf en doorverkocht aan het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. “Het eerste wat we deden is de Merodebossen openstellen voor het publiek.”

Natuurpunt betwist tot slot dat er geen dialoog mogelijk zou zijn over het beheer. “We hebben al veel dialoog gevoerd in de streek”, klinkt het.

Lees meer in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio