© Isosport

Zulte klopt Oostende in derby

Zulte Waregem heeft de 21e speeldag van de Jupiler Pro League afgesloten met 1-0 winst tegen KV Oostende. Kansen waren legio in de West-Vlaamse derby, maar de bal ging er pas in na 65 minuten spelen. Steve de Ridder, die voor de rust ontsnapte aan een rode kaart, legde de bal na rust in het mandje. In de stand blijft Oostende vierde op vijf punten van leider AA Gent, Zulte Waregem sluipt dichter tot op vijf punten van Oostende.

Jarit Taelman

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Zulte Waregem

KV Oostende

Zulte Waregem verloor al drie matchen op rij niet meer, maar toch zat coach Francky Dury met de handen in het haar. Hij kon tegen Oostende geen beroep doen op assistkoning Onur Kaya, die moest afhaken met buikgriep. Ook Mame Thiam ontbrak, wegens schorsing, beide spelers werden vervangen door Essikal en Buyl. Ook bij de bezoekers uit Oostende noopten blessures van Capon en Jali tot enkele aanpassingen in de basiself, trainer Yves Vanderhaeghe kon wel weer beroep doen op de genezen Kevin Vandendriessche.

De thuisploeg zette nog voor de aftrap Mbaye Leye in de bloemetjes als nieuwe clubtopschutter, en begon het best aan de eerste helft dankzij diezelfde Leye. Die bediende Nikola Storm, maar de huurling van Club Brugge kreeg een eerste prikje niet tussen de palen. Even later werd Stephen Buyl door de Oostende-verdediging helemaal vergeten in de zestien, maar hij plaatste de grootste kans voor de thuisploeg maar net naast de paal buiten.

Oostende kon in de eerste tien minuten enkel dreigen via een counter, maar zette langzamerhand wel de eerste helft overtuigend naar zijn hand. Een waarschuwingsschot van Berrier werd gepakt door een attente Bossut. Vijf minuten later was de doelman van Zulte Waregem wel geklopt toen Musona door de buitenspelval glipte en oog in oog kwam te staan met Bossut, maar de sluipschutter van Oostende kreeg de bal nét niet tussen de palen.

(Halve) penaltyfase onbestraft

Een open wedstrijd zorgde voor heel wat kansen aan beide kanten. Nikola Storm, die een moeizame wedstrijd speelde, zorgde bijna voor de 1-0. Met een flits knalde hij de bal naar doel, het leer week af op de knie van Rozehnal maar gelukkig voor Oostende kon Ovono met een snoekduik de bal nog tegen de doelpaal duwen. Ook in de herneming van Leye kon Ovono zich onderscheiden.

De Gabonese doelman van Oostende zette meteen de tegenaanval op via Berrier en Siani. Die laatste stuurde een pijlsnelle Canesin in de rug van De Ridder richting Waregems doel, maar na een duidelijke duwfout van (laatste man) De Ridder ging Canesin neer op de rand van de zestien. Toch hield Geldhof de rode kaart op zak, Oostende kreeg tot hun eigen verbazing zelfs geen penalty. De 0-0 halfweg was verrassend, maar noopte beide ploegen om nogmaals vol in de aanval te gaan na de rust.

De Ridder in de hoofdrol

Zulte Waregem had dan wel minder kansen voor de rust, toch kwam Essevee in de tweede helft zowaar op voorsprong. Christophe Lepoint speelde Steve de Ridder aan in het halve maantje, de man die voor de rust ontsnapte aan een rode kaart legde de bal knap panklaar voor de rechtervoet en schoof de 1-0 onder Ovono in doel. De voorsprong voor de thuisploeg was wel verdiend, want Zulte Waregem kwam het best uit de kleedkamer. Toch ontsnapte het een tweede keer aan een gele, mogelijk rode kaart na een duidelijke elleboogstoot van Buyl op Lukaku op de rand van de zestien.

Voor het doelpunt van De Ridder kon Oostende nog wel dreigen via Cyriac, maar na de 1-0 leek de veer gebroken bij Oostende, dat mogelijk de tol moest betalen voor de intensieve eerste helft. Zulte Waregem leek op weg naar de drie punten, maar toch moest Sammy Bossut bij de les blijven. Kort voor tijd haalde Musona verrassend uit van buiten de zestien, de Waregemse goalie bokste de laatste kans voor Oostende uit zijn doelvlak. Oostende geveld, het sluit 2015 wel af op bijzonder een knappe vierde plaats. Zulte Waregem staat vijfde, maar verkleint de achterstand op KVO wel tot vijf punten.

Opmerkelijk:

Zulte Waregem kon nog nooit winnen van KV Oostende in eigen huis, maar maakte eindelijk een einde aan deze mindere statistiek.

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

Meer voetbalnieuws