© REUTERS

Mathias Vosté ontfustelt Bart Swings Belgisch record op 500 meter

Schaatser Mathias Vosté heeft tijdens een sprinttoernooi in Heerneveen het Belgische record op de 500 meter verbeterd. Vosté zette een tijd van 36.41 seconden neer. Dat is vijf honderdsten van een seconde sneller dan Bart Swings op 7 november in Calgary had gedaan.

Vosté won de wedstrijd, voor de Nederlanders Thijs Govers en Ton Kant.

De 21-jarige Vosté, afkomstig uit Brugge maar nu woonachtig in Nijeholtwolde vlak bij Heerenveen, haalde elf honderdsten van zijn persoonlijke beste tijd af. Zijn voortuitgang is opvallend, het is het eerste jaar dat hij zich toelegt op het langebaanschaatsen. .

Jorrit Bergsma geen tegenstander voor Bart Swings op EK schaatsen

© AP

Bart Swings hoeft over twee weken op het EK schaatsen niet af te rekenen met de Nederlandse stayer Jorrit Bergsma. Bergsma, wereld- en olympisch kampioen op de tien kilometer, liet zondag weten niet te zullen deelnemen aan het toernooi in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Bergsma eindigde tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen op de 5.000 meter als tweede achter Sven Kramer. De beste drie na een klassement van 5.000 en 1.500 meter plaatsen zich voor de titelstrijd in Minsk. Bergsma wil de komende weken trainen voor de WK afstanden, die in februari in het Russische Kolomna worden gehouden.

Swings zal op beide toernooien present zijn. De afgelopen week trainde de Leuvenaar op skeelers in Portugal. In tegenstelling tot de Nederlanders hoeft hij zich niet in selectieraces te vermoeien. Vorig seizoen werd Swings op het EK in het Russische Chelyabinsk vijfde. Kramer behaalde daar zijn zevende Europese titel. .

Meer sportnieuws