© Yorick Jansens

Laatste dagen 2015 wellicht toch nog koud

Krijgen we binnenkort dan eindelijk toch een echte winter? Zo lijkt het wel. Weermodellen geven aan dat de laatste dagen van 2015 koud zullen zijn.

lbo

En dat is ook nodig. De maand december was bijzonder warm, voor de tijd van het jaar. Met nog een paar dagen te gaan, ligt de gemiddelde dagtemperatuur in ons land voor december op zo’n 9,7 graden. Dat is maar liefst ruim 2 graden meer dan het vorige record van 7,5 graden, dat in 1934 werd opgetekend. December 2015 zal zelfs warmer zijn dan de warmste maartmaand uit de meetgeschiedenis, zo blijkt. In maart 1991 was de gemiddelde temperatuur 9,5 graden Celcius. De oorzaak van dat warme weer is een hardnekkig stromingspatroon uit zuidelijke richtingen. Regelmatig wordt warme lucht helemaal vanuit Afrika onze richting op geblazen.

Maar zo’n luchtstromen kunnen nu mogelijk ook de winter tot bij ons brengen; luchtstromen vanuit het noorden dan weliswaar. Vanuit Scandinavië komen grote Arctische luchtstromen de komende dagen richting het zuiden. Voor Oost-Europa zal dat een stevige winterprik met permanente vriestemperaturen betekenen. Volgens de weermodellen komen die koude luchtstromen daarna ook onze richting uit. Dat zullen we al vanaf woensdag beginnen voelen, om dan uiteindelijk op het einde van deze week te stranden op zo’n 5 graden.

Nu in het nieuws