© sdl

© sdl

1 / 2

Ultieme oproep voor redding Weeltjeshoeve

Door het Algemeen Polders Verbond wordt een ultiem alarm geslagen voor de Weeltjeshoeve op de Zandvlietser Hoek. Districts-raadslid Willem van Alsenoy (N-VA), die vlak bij woont, is de wanhoop nabij. Vijf jaar geleden vroeg hij zijn partijgenoot minister Geert Bourgeois de hoeve te restaureren. Maar het werd een ‘njet’ want de hoeve is niet beschermd.

Staf De Lie

De Weeltjeshoeve in Zandvliet, vlak bij de Kabeljauw- en Noordlandpolders, is de laatste grote boerderij in de Antwerpse Polder, maar vervalt zienderogen. “Vlak na de brand in de jaren negentig, die de grote schuur verwoestte, bepleitte ik de restauratie al”, zegt Van Alsenoy. Hij meende dat de plannen voor de oprichting van een nieuw recyclagepark vlakbij, de hoeve zou redden.

“Als de Weeltjeshoeve kan gevrijwaard worden door haar onder te brengen in de werking van het recyclagepark (bijvoorbeeld als kantoor), is het voor mij ook goed”, zegt hij. De Weeltjeshoeve werd destijds onteigend door het Vlaams Gewest voor de aanleg van het Duwvaartkanaal. Dat werd intussen afgevoerd, maar de boerderij bleef zonder bestemming achter.

Ondanks het aandringen van de districtsraad Berendrecht-Zandvliet-Lillo, werd er tot nu toe niets ondernomen voor renovatie of restauratie. Bourgeois, intussen Vlaams minister- president, heeft nog steeds de bevoegdheid over het Erfgoed behouden. Alles kan dus nog.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio