© BELGA

Westerlo verliest met het kleinste verschil in Anderlecht

Guillaume Gillet heeft Anderlecht in zijn laatste wedstrijd in paars-witte loondienst de zege bezorgd tegen rode lantaarn Westerlo. De thuisploeg speelde een slappe eerste helft, maar kwam net voor rust toch op voorsprong via Okaka. Vijf minuten na rust sloeg Westerlo verrassend terug met de gelijkmaker van Jens Cools, maar Guillaume Gillet scoorde meteen daarna vanop de strafschopstip het winnende doelpunt. Matias Suarez miste nog een penalty.

Jef Van Hoofstat

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

Westerlo

Besnik Hasi kon nog steeds geen beroep doen Andy Najar, en koos verrassend voor de jonge Dodi Lukebakio op de rechterflank in plaats van de tegenvallende Ezekiel. Bob Peeters miste Jeurissen, Lecomte en Trompet. Voor aftrap werd de afscheidnemende Guillaume Gillet in de bloemetjes gezet door voorzitter Roger Vanden Stock.

De partij kende een afwachtend begin: Anderlecht speelde ongeïnspireerd en aan een veel te laag tempo om een goed georganiseerd Westerlo uit verband te kunnen spelen. Halfweg de eerste helft was de beste kans trouwens voor Robin Henkens, maar die mikte over. Anderlecht werd wakker, het voetbal bij de thuisploeg werd meteen iets snediger. Dat leverde halve kansen op voor Praet en Acheampong, maar gescoord werd er vooralsnog niet. En net toen iedereen dacht dat we met 0-0 gingen rusten, sloeg Okaka dan toch toe: Gillet nam een snelle corner naar Defour, die Lukebakio bediende. Diens voorzet belandde op de kale knikker van Okaka, die Westerlo-doelman Van Langendonck kansloos liet.

Na de pauze toonde Westerlo zich verrassend weerbaar: eerst met een afstandsschot van De Ceulaer, en even later zowaar met de gelijkmaker! Jens Cools kopte de eerste hoekschop voor de bezoekers voorbij Westerlo. Het Anderlecht-publiek reageerde met een fluitconcert, zeker toen diezelfde Cools even later opnieuw een vrij trap gevaarlijk richting doel van Proto mocht koppen. Maar de onvrede ebde snel weg toen Kenneth Schuermans publiekslieveling Suarez in het strafschopgebied in de rug duwde. Scheids Joeri Van De Velde twijfelde niet en wees naar de stip. Op massaal verzoek van het Astridpark nam Gillet de strafschop, die Van Langendonck geen kans liet. Een kwartier voor tijd leek de beslissing definitief te vallen toen Schuermans een vrije trap van Defour met een te hoog geheven arm afblokte, maar Matias Suarez trapte de tweede strafschop van de avond veel te slap op Van Langendonck. In theorie kon het dus nog voor Anderlecht, maar in de praktijk kwamen de Kempenzonen niet verder dan één warrige fase waarbij Gounongbe en Visnakovs de bal nooit onder controle kregen.

Anderlecht klimt zo naar de tweede plaats op twee punten van AA Gent. Westerlo sluit 2015 af als hekkensluiter.

Opmerkelijk:

Net zoals vanochtend tijdens zijn begrafenis, weerklonk in de 20ste minuut een moment van applaus het Constant Vanden Stock-stadion voor Viktor De Coker. De 24-jarige beloftevolle voetballer van derdeklasser Oudenaarde overleed vorige week bij een verkeersongeval.

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws