Van der Poel wint spektakelcross in Diegem

Wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft de avondcross in Diegem op zijn naam geschreven. De Nederlander troefde in een ongelooflijk spannende cross Kevin Pauwels en Lars van der Haar af en pakt zo na Zolder zijn tweede zege van het weekend. Van Aert en Nys moesten afrekenen met pech.

rahe

Wereldkampioen Mathieu van der Poel nam de beste start in de avondcross en trok meteen stevig door. Hij pakte snel enkele lengten en sprak al in ronde 1 zijn technische vaardigheden aan. De balkjes nam hij uitstekend, de zweefsprong over de brug was ronduit indrukwekkend. Op het einde van de eerste ronde kon Europees kampioen Lars van der Haar wel aansluiten. Sven Nys daarentegen kende een desastreuze start. Hij vertrok slecht en na een klein inhaalmanoeuvre kende hij kettingproblemen. De ouderdomsdeken keek na één ronde al tegen een achterstand van meer dan dertig seconden aan.

Van der Poel moest in de tweede ronde wat gas terugnemen en de Belgen (Meeusen, Pauwels, Van Aert en Van Kessel) konden daarop aansluiten. Tom Meeusen twijfelde niet en trok meteen in de aanval. De renner van Telenet-Fidea kreeg echter niet meer dan vijf seconden en op het einde van de derde ronde pakte Wout Van Aert over, maar ook hij geraakte niet direct weg. In de achtergrond vond een ontketende Nys zijn goede benen terug. Halfweg reed hij als zevende op 12 seconden,een fenomenale terugkeer.

Terugkerende Nys, pech voor Van Aert

Vooraan probeerden de Nederlanders het op een akkoordje te gooien, maar dat haalde niets uit. Daarop viel het vooraan stil, waardoor Nys met enkele renners in zijn zog kon aansluiten. Resoluut zette de Kanibaal van Baal zich even op kop, om vervolgens in vijfde positie even te recupereren. Van der Poel gooide een nieuw bommetje en van der Haar, die eerst probeerde mee te gaan, liet een gat vallen. Van Aert en Pauwels zagen het gevaar te laat en moesten opnieuw in de achtervolging, met van der Haar en Meeusen in het spoor. Pauwels had de beste benen en reed traag maar gestaag naar de Nederlander toe, om zonder verpinken over te nemen. Nys was door de versnellingen vooraan ondertussen opnieuw weggezakt. Hij betaalde zijn inspanningen cash.

Op twee ronden van het einde zag Van Aert alle kansen op een zege in rook opgaan. Net voor het oprijden van de laatste lijn ondervond ook hij kettingproblemen, waardoor de jongeling een groot stuk te voet moest doen. Vooraan kregen van der Poel en Pauwels opnieuw het gezelschap van van der Haar. Even later hing ook Meeusen zijn wagonnetje opnieuw aan de kopgroep.

In een prangende slotfase was het wereldkampioen van der Poel die aan het langste eind trok. Hij hield van der Haar twee keer knap af en spurtte naar de zege, voor Pauwels en van der Haar. Sven Nys bolde uiteindelijk als zesde over de meet, Van Aert werd tiende.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned) in 59'06"2. Kevin Pauwels z.t.3. Lars van der Haar (Ned) op 2"4. Tom Meeusen 25"5. Laurens Sweeck 27"6. Sven Nys 32"7. Klaas Vantornhout 44"8. Corné van Kessel (Ned) z.t9. Philipp Walsleben (Dui) z.t.10. Wout Van Aert 49"

Bekijk de stand in de Superprestige hier.

Ellen Van Loy domineert in Superprestige Diegem

© BELGA

Ellen Van Loy heeft haar tweede overwinning van het seizoen beet. De renster van het Young Telenet Fidea Cycling Team domineerde in Diegem en haalde het voor Sanne Cant. De Italiaanse Eva Lechner vervolledigde het podium. Cant neemt in het klassement van de Superprestige de leiderstrui over van Jolien Verschueren.

Veldrijden op Sportwereld.be

Van Loy, zaterdag in Heusden-Zolder nog goed voor haar eerste podiumplaats in een wereldbekerwedstrijd, etaleerde al bij de start haar goede vorm en sloeg een klein kloofje. Achter haar was het Sanne Cant die samen met Eva Lechner in de achtervolging ging. Cant, zaterdag aan het feest op het racecircuit, was duidelijk sterker dan de Italiaanse, die het tempo niet kon volgen. Tegen Van Loy was de Belgische en Europese kampioene evenwel niet opgewassen. De 35-jarige Van Loy bouwde haar voorsprong steeds verder uit en soleerde naar de zege.

In de strijd om de tweede plek kwam Helen Wyman nog terug bij Cant, maar finaal moest ook zij het wiel lossen en zag ze zelfs nog Lechner terugkeren. Cant werd tweede, Lechner liet in de sprint om de derde plaats Wyman achter zich. Voor Van Loy is het haar tweede zege van het seizoen, na winst in Boom.Jolien Verschueren, bij de start nog leidster in de Superprestige, finishte als zevende en verliest haar leiderstrui aan Cant. Die telt na zes van acht manches 74 punten, één meer dan Verschueren. Wyman is derde met 68 punten.

Ellen Van Loy: "Doet enorm veel deugd"

Van Loy was dolgelukkig met haar zege: "Ik win niet vaak. Dus als ik dat eens doe, doet dat enorm veel deugd." Diegem was pas de tweede overwinning van het seizoen voor de 35-jarige Van Loy, die veldrijden combineert met een job als opvoedster. Net zoals in heel wat andere wedstrijden ging ze snel van start en deze keer met een goede afloop. "Soms moet ik dat op het eind wat bekopen, maar vandaag had ik het gevoel dat ik kon doen wat ik wou. Ik voel me enorm sterk en dat is een opsteker na een mindere periode. Ik heb mijn trainings-en rustschema wat aangepast en dat heeft duidelijk resultaat. Het is plezant om op zo'n manier te crossen."

Sanne Cant neemt dankzij haar tweede plaats de leiderstrui over van Jolien Verschueren in het klassement van de Superprestige. "Dat is wel fijn", zegt ze. "Meer dan die tweede plaats zat er niet in vandaag. Ik had niet echt dat goede gevoel in de benen. Ik vond mijn ritme niet en het lukte allemaal niet zoals ik wilde. Ik heb nog geprobeerd om naar Ellen toe te rijden, maar slaagde daar niet in en dan moet je er gewoon voor zorgen dat je die tweede plaats kan behouden."

Cant blesseerde zich aan een tussenribspier in de wedstrijd in Overijse en moest forfait geven voor enkele wedstrijden. "Elke wedstrijd is nu een beetje afwachten. Ik had vandaag weer meer last van mijn rib, maar dat mag ik niet als excuus inroepen. De wedstrijden volgen elkaar nu snel op. Ik kan leven met deze tweede plaats. Als ik elke wedstrijd in deze kerstperiode een podium kan rijden, mag ik heel tevreden zijn."

Jappe Jaspers juicht bij junioren in Diegem

© BELGA

De zesde manche in de Superprestige veldrijden voor junioren werd zondag een prooi voor Jappe Jaspers. De renner van Enertherm-BKCP haalde het in Diegem voor zijn Nederlandse ploegmaat Jens Dekker en de Amerikaan Spencer Petrov.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was Jappe Jaspers die de beste start nam, maar al gauw kreeg hij het gezelschap van Florian Vermeersch, Spencer Petrov en Jens Dekker. Europees kampioen Dekker toonde zich halfweg cross de sterkste van het pak en reed weg van zijn metgezellen.

Ploegmaat Jaspers moest even passen, maar slaagde er in de laatste ronde alsnog in om de sprong naar voren te maken. Bij de laatste passage door het park ontdeed hij zich van Dekker en soleerde hij naar de zege.

“Ik heb hard moeten vechten voor deze zege”, aldus Jaspers. “In de openingsronde kwam ik ten val, maar gelukkig zonder erg. Toen Jens halfweg cross versnelde, reed ik me vast in een zandstrook. Ik had wat tijd nodig om terug te keren. In het slot wist ik die zandpassage wel goed te verteren en plaatste ik mijn versnelling op het juiste moment. Ik ben heel blij met deze zege.”

Het is voor Jaspers zijn zevende zege van het seizoen, zijn tweede overwinning in de Superprestige na Ruddervoorde.

Tom Meeusen reageert na cross zoals alleen hij dat kan

© Belga

Tom Meeusen moest tevreden zijn met een vierde plek tijdens de avondcross in Diegem, op 25 seconden van winnaar Mathieu van der Poel. In de laatste ronde leek Meeusen nog even aanspraak te kunnen maken op de zege, tot zijn motor het volledig begaf. Op Twitter reageerde de crosser zoals enkel hij dat kan.

Veldrijden op Sportwereld.be

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Quinten Hermans pakt de bloemen bij beloften in Diegem

© BELGA

Quinten Hermans heeft zondag de zesde manche van de Superprestige veldrijden voor beloften op zijn palmares gebracht. De renner van Telenet-Fidea reed van start tot finish op kop en haalde het voor Daan Hoeyberghs. De Nederlander Martijn Budding vervolledigde het podium.

Veldrijden op Sportwereld.be

Hermans maakte meteen bij de start zijn intenties duidelijk in Diegem. Hij versnelde, ploegmaat Eli Iserbyt ging in de achtervolging met Daan Hoeybergs. Toen Iserbyt ten val kwam bij een sprong over de balkjes, moest Hoeyberghs alleen de klus klaren. Veel liep hij niet in op de ijzersterke Europese kampioen. Op plaats drie reed de Nederlander Budding, maar ook hij gaf nooit de indruk een bedreiging te vormen voor de koppositie.

Pas in het slot werd het weer spannend, toen Hermans af te rekenen kreeg met een lekke band. Hoeyberghs kwam nog sterk opzetten, maar Hermans haalde het uiteindelijk toch voor de renner van Enertherm-BKCP. “Het werd nog spannend bij het ingaan van de laatste ronde”, besefte ook Hermans. “Ik reed lek en moest nog een eindje verder met die lekke band. Ik verloor veel tijd en Daan kwam nog tot op 3 à 4 seconden. Ik ben rustig gebleven, heb me niet gek laten maken en ben gewoon hard blijven trappen tot aan het eind. Gelukkig haal ik het hier. Dit is een zege die veel deugd doet en me vertrouwen geeft voor het BK. Ik hoop dat de vorm nog in stijgende lijn gaat.”

Hermans is ook de nieuwe leider in het klassement na de opgave van Iserbyt. Hij telt nu 84 punten. Hoeyberghs is tweede met 77 punten, Iserbyt telt er 70. “De Superprestige is een mooi klassement en het is wel plezant dat ik nu aan de leiding sta.”

“Ik miste mijn start een beetje”, aldus Daan Hoeyberghs. “Het is meteen smal en technisch bij het begin en dan verlies je heel wat posities. Met Eli probeerde ik nog de kloof te dichten, maar Quinten was vandaag gewoon sterker. Op het eind kom ik nog dicht bij Quinten en ik begon er wel in te geloven omdat ik de laatste ronde altijd nog iets extra kan, maar ik raakte niet meer tot bij hem. Jammer, maar hij is de verdiende winnaar.”

REACTIES. Nys: "Had de benen om mee te doen voor de overwinning"

© Photo News

Mathieu van der Poel won na een spannende wedstrijd de avondcross in Diegem. Hij hield in de laatste rechte lijn Kevin Pauwels en Lars van der Haar af. Sven Nys en Wout Van Aert waren de pechvogels van de dag. Beide renners kenden kettingproblemen en konden niet meedoen voor de zege. "Ik had nochtans de benen om vooraan mee te strijden", aldus Nys.

"Ja, die ketting", verzuchtte Nys aan de micro bij Telenet. "Ik had goede benen vandaag denk ik, maar het is gewoon jammer dat je in die eerste ronde al heel veel plaatsen verliest. In de achtervolging reed ik gewoon van groep naar groep. Ik hoopte op wat steun, maar 't was altijd maar alleen. Ik trok eens vol door, maar voor mijn neus moesten er hier weer twee lossen, waardoor ik wat naar adem moest happen. Ik had wel de benen om mee te doen voor de overwinning. Het is toch wel een gemiste kans, als je kijkt naar de pech van Van Aert. Mijn aanval? 't Was gewoon om vooraan te blijven. Het verschil met gisteren was wel frappant. Het bevestigt dat mijn vorm in stijgende lijn gaat."

Van der Haar: "Ik ben teleurgesteld"

Europees kampioen Lars van der Haar was er kort bij en probeerde in de laatste strook nog twee keer om de leiding over te nemen, maar van der Poel hield hem af. "Ik zat op het gaatje in die laatste modderstrook. Mathieu maakt een fout en slingert naar rechts, dan hoop ik er links naast te komen, maar ik moest lopen. Dan weet je dat het over is. Dat ik het gaatje zag, maar er niet kon induiken, dat is wel een beetje een teleurstelling. Het was een paar keer vechten. Iedereen voelde de cross van gisteren. Niemand had echt de zin om door te trekken. Ik stopte niet af voor de voetbaltribune, maar zag in dat ik het gat niet dicht kon rijden. Dus toen vertraagde ik een beetje, zodat ze er langs konden zonder problemen. In beide wedstrijden dit weekend zaten er betere uitslagen in. Ik voelde dat er een Superprestigeoverwinning in zat, dus het is wel wat een teleurstelling."

Pauwels: "Nooit zo goed geweest als dit weekend"

Kevin Pauwels is dit weekend aan de oppervlakte gekomen. Zowel in Zolder als in Diegem was de renner van Sunweb-Napoleon Games sterk. Hij spurtte achter de wereldkampioen naar een knappe tweede plaats. "Jammer", reageerde hij. "Misschien had ik meer kans gehad indien ik samen met Mathieu voorop was gebleven en we stevig hadden doorgetrokken. Lars kwam nog terug. Met drie is het moeilijker om de zege binnen te halen. Ik dacht dat ik eerst ging draaien in die ene bocht, maar Mathieu remde wat later. Dat had ik niet verwacht." Pauwels is wel tevreden over zijn conditie. "Die is heel goed. Ik denk niet dat ik al zo goed ben geweest als dit weekend." In het klassement komt Pauwels na de pech voor Van Aert tot op drie punten van de leider. Toch geeft Van Aert het meeste kans op de eindzege. "Of ik nog kans maak op de eindzege, zal vooral afhangen van hoe goed Wout op dat moment is. Tegen dan is hij hersteld van zijn ziekte. Ik was tot dusver nooit de beste in de Superprestige, maar dat klassement speelt nu nog niet in m'n hoofd."

Van der Poel: "Manoeuvre gelukt dankzij schijfremmen"

De gelukkigste van de dag was natuurlijk winnaar Mathieu van der Poel. De Nederlander pakte twee op twee dit weekend, al liep het ook vandaag niet van een leien dakje. Pas in de absolute slotfase maakte hij het verschil. "In het slot heb ik het tactisch gespeeld, zo maakte ik het verschil. Ik wist dat ik in dat modderstuk als eerste moest remmen. Dat lukte dankzij mijn schijfremmen, want anders had ik los door het hekken gezeten. Kevin was echt enorm sterk vandaag. Hij is hier vroeger ook al van verder teruggekomen. Ik ben heel blij dat ik hier vandaag ook weer een overwinning kan boeken. Dat sprongetje over die brug (lacht), dat is een teken dat ik goed in mijn vel voel, maar deed het ook enkel maar in de eerste ronde. Ik had me vooropgesteld om hier de kerstperiode goed aan te vatten. Een inspanning doortrekken lukt nog niet altijd even goed, ze komen altijd terug."

Van Aert: "Pech was eigenlijk mijn eigen domme schuld"

Pechovgel Van Aert, die op twee ronden van het einde zijn kansen in rook zag opgaan, was hard voor zichzelf. "Ik kom die modderstrook uit en daar was er een brij met stenen. Ik trek door en voel dat derailleur eraf gaat. 't Is eigenlijk mijn eigen schuld. Ik had al eerder de materiaalpost in moeten gaan, want er hing al meer vuil aan. Dat is dom. Maar goed, jammer om zo te verliezen. Het is nu in het klassement veel spannender. Mijn voorsprong is nu verspeeld door pech, maar ik heb nog altijd een bonus met nog twee wedstrijden te gaan na het WK. Ik voelde me vandaag nog niet echt super, maar wel beter dan gisteren. De laatste twee ronden zat ik nog goed vooraan. Ik kan met een goed gevoel uit het weekend stappen nu."

Meer sportnieuws