De Antwerpse deejay en producer Merdan Taplak groeide op met Turkse televisie en Belgische frieten. Zijn dubbele achtergrond zorgt voor een verrassende blik op de stad en de wereld. Die deelt hij elke week in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen.

Iedereen kampt. Cijfers om bij te huilen. Elk zijn tweestrijd.

Foto: Jimmy Kets

Iedereen kampt. Cijfers om bij te huilen. Elk zijn tweestrijd.

Print
Kampen’ is een lelijk woord. En dan heb ik het vooral over het werkwoord, want op kamp gaan is leuk. ‘Kampen’ komt uit het Latijn en is afgeleid van ‘campus’, wat ‘strijdperk’ of ‘(slag)veld’ betekent.

Ik herinner me nog dat ik het woord moest instuderen, in de 1e Latijnse B, zo’n twintig jaar geleden. Toen al vond ik er niks aan. ‘Rosa’ en ‘puer’, geen probleem, maar ‘campus’: zo noest en bruut dat het klonk. Als een opgave. Ik had toen, als 12-jarige snotter, nooit kunnen voorspellen dat het woord mij en mijn leeftijdsgenoten zo zou blijven achtervolgen. 

Want wij, de generatie geboren vanaf de jaren 80, kampen er op los. Wij strijden. Van eens zo vrolijke vrienden naar kampende kerels. Want heel veel mensen rondom me nemen het op tegen de demonen van deze tijd: Depressies en Burn-outs. Hoe komt het toch, dat een hele generatie zo opgeslorpt wordt? 

Volgens officiële cijfers kampt een derde van de jongeren tussen 15 en 24 jaar met psychische problemen. Eén op de vier ouder dan 24 kampt. België kampt met het hoogste aantal zelfdodingen in Europa, anderhalve keer boven het Europese gemiddelde. 700.000 Belgen per jaar kampen er op los, dat is meer dan heel ’t Stad samen. 

Iedereen kampt. Cijfers om bij te huilen. Elk zijn tweestrijd. Er zijn er die het achter slot en grendel proberen te houden. Een innerlijk gevecht. Geen toegang tot hulp, misschien verdwijnt het wel weer zo snel als het kwam. En er zijn er die het delen en verspreiden, in de hoop de strijd zo te winnen. Hier en daar een hart onder de riem, maar vooral scherpe uitlatingen. Bij het zien van zulke meedogenloze veroordelingen, moet ik altijd denken aan dat ene woord, geleerd van een goeie vriend: ‘NIVEA’. Het staat voor ‘Niet Invullen Voor Een Ander’. Komt niet uit het Latijn, denk ik.