© BELGA

Wase derby kent waanzinnige ommekeer

Lokeren is weer even de ploeg van het Waasland. In een wedstrijd die propaganda was voor het fel bekritiseerde kerstvoetbal, bogen de troepen van Georges Leekens een dubbele achterstand om in een 2-3 overwinning. Door die overwinning springt Lokeren naar de achtste plaats in het klassement en doet het zowaar nog volop mee voor een ticket voor Play-off 1.

Lars Godeau

VIDEO. Bekijk de samenvatting

W.-Beveren

Lokeren

Waasland-Beveren tegen Lokeren, het werd de voorbije week duchtig omgedoopt tot de Waasico. Van Luis Enrique en Rafa Benitez was geen spoor, het waren wel Stijn Vreven en Georges Leekens die hun gladiatoren de mat opstuurden. “Voor dit soort wedstrijden ben je profvoetballer geworden”, sprak die eerste. “Deze derby betekent veel voor de fans.” En ook voor de strijd om een Play-off 1-ticket. Beide ploegen stonden vooraf met elk 24 punten op een gedeelde elfde plaats, op zes punten van een plek die recht geeft op deelname aan de felbegeerde Play-off 1. Hamdi Harbaoui stond na een lang aanslepende administratieve rompslomp eindelijk in de basis bij Lokeren.

Dansende Freethiel

De Tunesiër zag Waasland-Beveren voor het eerste gevaar in de wedstrijd zorgen. Na een knappe aanval en dito voorzet van Langil kwam M’Sila maar net een teen te kort om de thuisploeg een vroege voorsprong te bezorgen. In wat een stevige openingsfase was, eisten de mannen van Stijn Vreven de bal op. Dat resulteerde iets na het kwartier voor een vreugde-uitbarsting vanjewelste. Zinho Ghano torende boven Maric en Ingason uit en knikte de 1-0 tegen de touwen. Een uppercut voor Lokeren, dat nog eens vier minuten later zelf in de touwen hing. De bezoekers kregen een hoekschop maar niet weggewerkt en toen Odoi in de herneming ook nog eens onder de bal doorging, knalde Milosevic de dubbele voorsprong kurkdroog binnen.

Kregen we ook een antwoord van Lokeren? Jawel, maar wel na lang aarzelen. Pas een handvol minuten voor rust kon het een eerste keer dreigen. Een vrije trap van Patosi werd door Miric verlengd, Harbaoui opende ei zo na zijn doelpuntenrekening van deze jaargang. De Freethiel danste zich de rust in, Beveren was - geloof ons vrij - alweer de mooiste plek op aarde.

Ommekeer compleet

Maar mooie liedjes zijn blijkbaar gedoemd om niet lang te blijven duren. Lokeren kwam met een ander gelaat uit de kleedkamer en had maar negen minuten nodig om de aansluitingstreffer te scoren. Na een knappe actie van Miric knalde Patosi staalhard de 2-1 binnen. Waasland-Beveren hapte naar adem, maar tevergeefs. Goblet kon eerst nog een poging van Coelho afweren, maar tegen de rebound van Overmeire was hij niet opgewassen. De vloed aan enthousiasme verhuisde van de ene kant van de Freethiel naar de andere, de Lokeren-supporters zagen een complete ommekeer volledig zitten.

Want in wat intussen een open wedstrijd was geworden, waren er geen zekerheden meer. Georges Leekens slaakte eerste een zucht van opluchting toen hij de poging van de pas ingevallen Myny op de paal zag sterven, amper vijf minuten later brak hij het Belgisch record hoogspringen toen de tot dan toe onzichtbare Coelho - weer op aangeven van Miric - de bezoekers op voorsprong tikte. Het halve mirakel gerealiseerd, de complete ommekeer een feit.

De wedstrijd op slot dan maar? Neen, hoor. Eerst liet Melnjak de 2-4 liggen, aan de overkant deed Gano hetzelfde met de gelijkmaker. De wedstrijd verdiende geen winnaar, maar kreeg er naast Lokeren nog een tweede: de neutrale toeschouwer. Die kreeg een geweldige wedstrijd voorgeschoteld, eentje om zelfs na de veel te uitgebreide kerstdis nog van te smullen.

Opmerkelijk:

Aan de rust leidde Waasland-Beveren nog comfortabel met 2-0, maar het wilde niet op de lauweren gaan rusten. Daarom hielden de spelers eerst een rondje peptalk vooraleer ze samen de kleedkamer opzochten.

Belangrijkste fases:

17’ GOAL! Zinderende sfeer op de Freethiel. Zaccharia M’Sila krijgt iets te veel tijd en schildert de bal op de kruin van Gano. De spits klimt hoger dan Maric en knikt de 1-0 voorbij doelman Verhulst. Het is al zijn achtste treffer van deze competitie.

21’ GOAL! Nu wordt het wel heel moeilijk voor de bezoekers. Na de hoekschop van Moulin raakt de bal niet weg. Milosevic neemt de afvallende bal in één tijd op de pantoffel en doelman Verhulst mag voor de tweede maal in het netje vissen.

41’ Patosi zwiept de bal in de grote rechthoek. Marko Miric verlengt de bal. Harbaoui komt een voetje te kort om het leer binnen te duwen. Nu toch enige druk en tempo van de bezoekers.

54’ GOAL! Marko Miric zet zich door op de rechterflank. Hij legt de bal achteruit en Patosi kogelt de aansluitingstreffer binnen. We hebben weer een wedstrijd.

63’ GOAL! Doelman Goblet redde eerst nog een poging van Coelho maar tegen de rebound van Overmeire was de goalie kansloos. De kapitein knalt de gelijkmaker staalhard tegen de netten.

65’ Pech voor de thuisploeg. Invaller Myny met zijn eerste baltoets maar nu trapt hij op de paal. Vorige week had hij iets meer geluk.

70’ GOAL! Prima combinatie bij de bezoekers. Via enkele tussenstationnetjes steekt Miric de bal door naar Coelho. De onzichtbare Braziliaan tikt de 2-3 voorbij doelman Goblet. Wat een ommekeer in deze partij.

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

Meer voetbalnieuws