© AFP

Amerikaanse wapenexport flink gestegen in 2014

De Amerikaanse wapenindustrie stelt het bijzonder wel. In 2014 is de omvang van de export van VS-wapentuig met liefst 10 miljard dollar (9,1 miljard euro) gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van het Congres waarover The New York Times zaterdag bericht.

Wereldwijd nam de wapenexport slechts mondjesmaat toe, maar de Verenigde Staten - jarenlang al de onbetwiste nummer één - sloten in 2014 deals af voor een bedrag van 36,2 miljard dollar. In vergelijking met 2013, 26,7 miljard, is dat 35 procent méér.

De grote toename is in het bijzonder te danken/wijten aan leveringen in miljardenhoogte aan de fundamentalistische Golfmonarchieën Qatar en Saoedi-Arabië, en aan Zuid-Korea.

Qua wapenverkoop is de VS goed voor iets meer dan de helft van de markt. Op de plaatsen twee tot en met vijf volgen, in volgorde, Rusland 10,2 miljard dollar, Zweden (5,5 miljard), Frankrijk (4,4) en China (2,2).

De grootste officiële importeur van wapentuig was in 2014 Zuid-Korea, dat voor 7,8 miljard wapens kocht, waarvan voor 7 miljard dollar van de VS.

Nu in het nieuws