© EPA

“Vluchtelingenstroom is georganiseerde invasie”

De huidige vluchtelingenstroom naar Europa is een “georganiseerde invasie” die de jonge migranten uit Syrië en Irak aanspoort tot het “opnemen van de wapens” tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Tsjechische president Milos Zeman in zijn kersttoespraak gezegd.

Zeman is bekend om zijn uitspraken tegen migranten. Voor de Tsjechische staatsleider is medeleven enkel gepast voor de ouderen, de zieken en de kinderen onder de vluchtelingen, niet voor de jongeren, want die “moeten vechten voor de vrijheid van hun land”. Zeman stelt dat het leeuwendeel van de “illegalen” jonge, gezonde en ongehuwde mannen zijn. Dat die ook hun land ontvluchten, maakt IS “enkel maar sterker”.

De Tsjechische president gaf als “goed” voorbeeld zijn landgenoten tijdens de nazi-bezetting: die ontvluchtten het land “om voor de vrijheid van hun land te vechten, niet om in Londen bij het OCMW aan te kloppen”.

De kerstrede viel onder andere bij premier Bohuslav Sobotka niet in goede aarde. De president houdt vast aan zijn vooroordelen en gebruikelijke simpele voorstelling van zaken, luidde het.

Half november had de 71-jarige Zeman nog deelgenomen aan een betoging in Praag tegen de migratie en tegen de islam, georganiseerd door een xenofobe beweging en bijgewoond door extreemrechtse politici en een paramilitaire groepering.

Nu in het nieuws