© Isosport

REACTIES. Sven Nys: "Het gaat voor mij te snel"

Sven Nys kwam al puffend over de streep in Heusden-Zolder. Meer dan een tiende plek zat er voor de oude vos niet in op het WK-parcours. "Het gaat voor mij te snel", stelde Nys na afloop van de vijfde Wereldbekermanche van het seizoen.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

"Ik heb afgezien en geprobeerd, maar op dit moment is het gewoon heel slecht. Ik koers momenteel voor top-tien-plaatsen. Dat is echt moeilijk. Het gaat voor mij te snel. Het ontbreekt me aan kracht op dit moment. Ik kan op een steil klimmetje gewoon niet versnellen. Het zal snel moeten keren, ik kan alleen hopen dat dat snel gebeurt", aldus een ontgoochelde Nys.

Mathieu van der Poel: "Lars van der Haar was sterker"

"Lars van der Haar was sterker dan ik", verraste winnaar Mathieu van der Poel na afloop. "Hij reed lek op een slecht moment en daarvan kon ik profiteren. Ik was niet zo sterk als vorige week in Namen. Dat voelde ik toen ik versnelde in die voorlaatste ronde. Ik nam wel snel enkele lengtes voorsprong, maar ik voelde dat ik mezelf aan het opblazen was en ik moest gas terugnemen."

Van der Haar kwam terug bij zijn landgenoot, maar door een lekke band wist de wereldkampioen alsnog het laken naar zich toe trekken. "Lars en ik waren hier aan elkaar gewaagd", aldus Van der Poel. "Lars was zelfs iets sterker. Dit is gewoon een parcours dat hem ontzettend goed ligt. Hij is dé man die ik op het WK in de gaten zal moeten houden. Samen met Kevin Pauwels. Natuurlijk, ik houd ook rekening met Wout van Aert. Ik schrijf hem niet af. Vandaag is hij ziek, dus is het niet onlogisch dat hij niet goed voor de dag kwam. Zelf geeft deze zege me wel vertrouwen. Het gaat nog altijd de goede kant uit."

De Nederlander wilde niet te veel vooruitlopen op het WK. "Dat is nog ver weg. De omstandigheden kunnen helemaal anders zijn, het kan sneeuwen, mijn conditie kan minder zijn, enzovoort. Ik doe gewoon rustig voort en ben blij met deze tweede wereldbekerzege", besloot Van der Poel.

Lars van der Haar: "Gun Mathieu de zege"

Lars van der Haar zag zijn kansen dus in rook opgaan door een lekke band: "Jammer, dat kost me wellicht de zege. Maar ik gun Mathieu deze overwinning. Ik reed lek op een slecht moment. Ik wou net in de aanval gaan en opeens stond ik lek. Mathieu ging over me en ik heb hem nog nageroepen: "Ga maar". Maar ik weet niet of hij dat gehoord heeft. Ik moest lange tijd op die lekke band koersen en dat kostte me veel tijd."

"Jammer van mijn resultaat", vervolgde Van der Haar. "Maar over mijn cross en conditie kan ik wel tevreden zijn. Het gaat steeds beter. Dit parcours ligt me. Dat heb ik al vaker bewezen. De aanpassingen maken het weliswaar lastiger, maar het blijft een omloop waarop ik goed uit de voeten kan. Vandaag is nog geen generale repetitie voor het WK, een WK-dag is altijd anders. Je leert hier wel waar de zwaartepunten liggen, hoe de omloop voelt, maar eind januari is nog ver", besloot hij.

Van Aert: "Maandag ziek geworden"

In tegenstelling tot de voorbije weken kwam Wout van Aert niet in de wedstrijd voor. De kopman van Vastgoedservice-Golden Palace werd achtste. "Begin deze week was ik ziek. Buikgriep, pas donderdag en vrijdag zat ik weer op de fiets. Ik heb hard afgezien. Ergens had ik dat wel verwacht, want maandagavond werd ik ziek: buikgriep. Dat kostte enorm veel krachten. Nu goed, je weet wel dat je niet 100 procent bent, maar je hoopt altijd wel dat in de cross de schade mee zal vallen. Uiteindelijk word ik hier achtste. Ik verlies kostbare punten ten opzichte van Lars van der Haar, maar gelukkig eindigt Sven Nys nog na mij en valt de schade nog mee. Gelukkig heb ik de voorbije maanden een mooie voorsprong uitgebouwd. Ik hoop dat het morgen (zondag) beter gaat in Diegem, toch ook een belangrijke wedstrijd, maar dan voor de Superprestige."

In de strijd om de zevende plaats ging ploegmaat Tim Merlier hem nog nipt vooraf. "Ik kan Tim niets kwalijk nemen", aldus Van Aert. "Zonder hem eindig ik wellicht negende. Tim verzette nog veel werk in het slot en daardoor rijden we Corné van Kessel nog voorbij. Op het eind kwam de finish nog net te snel, zodat hij me niet meer voorbij kon laten rijden voor die zevende plek."

Lars Boom: "Ontgoocheld met 43e plaats"

Lars Boom reed als laatste over de meet. Hij strandde zo ver van een plaats in de top tien die hij voor ogen had. "Ik heb echt afgezien vandaag", zei Boom na afloop. "Mijn rug deed pijn en ik voelde me nooit goed op de fiets."Net niet gedubbeld en uit koers genomen, voor de voormalige wereldkampioen in het veld werd Heusden-Zolder een zware dobber. "Ik voelde me nooit fit, het ging gewoon heel hard. Ik had op zich wel een goede start, maar daarna ging het alleen maar slechter. Ik kon nooit echt een tempo vastpakken, zelfs niet op de weg. Het liep gewoon niet lekker."

Meer sportnieuws