Realiteit dreigt dwars te zitten bij wonderlijk kerstverhaal Argentinië

Klopt een vrouw aan bij María Isabel Chorobik de Mariani en zegt dat zij haar kleindochter is, 39 jaar geleden tijdens het Vuile Regime (1076-1983) als verdwenen genoteerd. Nog mooier: Maria Isabel is een van de medestichtsters van de beroemde mensenrechtengroep Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo. De oma kreeg zelfs gelukwensen van staatspresident Mauricio Macri, die sprak van een “triomf in de zoektocht naar de waarheid”. Het heerlijke Argentijnse kerstverhaal kampt met één probleempje: het dna zegt ‘neen’.

Het was openbaar aanklager Pablo Parenti die roet in het uiterst verteerbare happy end-verhaal gooide: uit dna-onderzoek blijkt dat de uit het niets opgedoken vrouw geen genetische band met de 92-jarige Chorobik heeft en zij, ergo, niet Clara Anahí is. Dat toenmalige meisje verdween in 1976 nadat haar ouders waren vermoord. Wat de zaak nog vreemder maakt, is dat uit een ander onderzoek, door een privaat laboratorium in Cordoba, was gebleken dat de twee vrouwen voor 99,9 procent over identiek genetisch materiaal beschikken. Die “overeenkomst” leidde tot de ontroerende hereniging tussen oma en veronderstelde kleindochter.

Clara Anahi “verdween” toen zij amper drie maanden oud was. Haar ouders werden door het militaire regime vermoord; de rechtse junta moordde destijds eenieder uit die kon verdacht worden van linkse sympathieën.

De grootmoeder heeft jarenlang met brieven, foto’s van de vermoorde ouders en internationale petities geprobeerd het meisje terug te vinden.

De Dwaze Moeders, genoemd naar het Mei-plein in de hoofdstad Buenos Aires waar de regering zetelt en waar zij jarenlang samenkwamen om actie te eisen in de zoektocht naar de verdwenen kinderen, zoeken nog naar 400 tijdens de junta verdwenen kinderen. Tot dusver werden er 119 teruggevonden. Of Clara Anahi nummer 129 is, staat echter verre van vast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws