© Belga

Van der Poel wint generale repetitie WK, Van Aert heeft offday

Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon) heeft zaterdag de veldrit in Heusden-Zolder gewonnen, dat is de vijfde manche van het seizoen in de Wereldbeker.Op en rond het autocircuit in Heusden-Zolder haalde de Nederlandse wereldkampioen het in een generale repetitie voor het WK van eind volgende maand van Kevin Pauwels en zijn landgenoot Lars van der Haar. Wout van Aert moest vrede nemen met de achtste plaats, Sven Nys werd tiende. Voor Van der Poel is het twee op twee in de Wereldbeker, vorig weekend was hij ook al de beste in de Citadelcross in Namen. In de stand blijft Van Aert aan de leiding, voor Van der Haar en Nys.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Uitkijken was het zaterdag naar de terugkeer van Lars Boom in het veld. De Nederlander maakte na drie jaar een korte comeback. Zelf hoopte hij op een plaats in de top tien, maar dat zou niet evident worden. De Astana-renner moest immers als laatste starten.Het was de Fransman Clément Venturini die de beste start nam op het racecircuit, samen met Tim Merlier. Ook Belgisch kampioen Klaas Vantornout was goed weg. Achter hen volgde een groepje met Mathieu van der Poel, Tom Meeusen en Wout van Aert, iets verderop reden Sven Nys en Kevin Pauwels.

Het was de wereldkampioen die het kloofje dichtte en na één ronde reed een groot pak renners nog mee vooraan. Zonder Lars Boom, die passeerde in 27e positie en zou een lange dag tegemoet gaan, want ronde na ronde verloor hij tijd. De Nederlander zou als laatste eindigen, op ruim 7 minuten van de winnaar.

Vooraan was het Van der Haar, al twee keer winnaar in Heusden-Zolder, die als eerste versnelde en het pak uit elkaar ranselde. Van der Poel zag het gevaar en sprong naar hem toe. Achter hen werd geaarzeld in een groepje met Pauwels, Meeusen, Venturini, Merlier en Vantornout. Bij de doortocht aan de finish telde het vijftal 12 seconden achterstand en het was uiteindelijk Pauwels die de kloof op zijn eentje nog zou dichten. Van Aert en Nys beleefden beiden een mindere dag en zouden nooit op het voorplan treden.Veel tijd om op adem te komen kreeg Pauwels niet. Vooral Van der Haar toonde zich bijzonder gretig en versnelde opnieuw. De renner van Sunweb-Napoleon Games moest het wiel lossen, maar zou nog een keer terugkomen. Van der Poel probeerde het in de voorlaatste ronde met een stevige versnelling en pakte snel vijf seconden bonus, maar in de laatste ronde kwam Van der Haar terug. Door een lekke band van die laatste kreeg Van der Poel evenwel vrij spel en pakte hij de overwinning. Pauwels werd tweede, Van der Haar derde.

Van Aert moest tevreden zijn met de achtste plaats. Hij verloor kostbare punten voor het klassement, maar staat wel nog aan de leiding met 336 punten. Dat zijn er 16 meer dan Van der Haar. Nys, tiende in Heusden-Zolder, behoudt zijn derde plaats met 303 punten.

De zesde Wereldbekermanche van het seizoen wordt op 17 januari in Franse Lignières gereden, een week later volgt de slotmanche in het Nederlandse Hoogerheide.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u09:032. Kevin Pauwels 0:023. Lars van der Haar (Ned) 0:464. Tom Meeusen 1:105. Klaas Vantornout 1:11

Bekijk hier de volledige uitslag!

Joris Nieuwenhuis triomfeert bij beloften in Heusden-Zolder

© BELGA

Joris Nieuwenhuis heeft zaterdag de vierde manche van de Wereldbeker bij de beloften op zijn palmares gebracht. De Nederlander haalde het in Heusden-Zolder na een spannende wedstrijd voor onze landgenoot Daan Hoeyberghs en de Tsjech Adam Toupalik. Eli Iserbyt stapte na een valpartij uit de wedstrijd, maar behoudt wel zijn leiderstrui in het klassement.

Veldrijden op Sportwereld.be

Er kwamen heel wat beloften aan de start in Heusden-Zolder. Met 60 verzamelden ze op het racecircuit en het was de Nederlander Martijn Budding die als snelste van start ging en een groot deel van de eerste ronde voor zijn rekening nam. Heel hoog lag het tempo niet en een peloton van zo’n 12 renners passeerde samen de finish na één ronde.

Het was Europees kampioen Quinten Hermans die de koppositie overnam en het groepje uitdunde. Adam Toupalik, Eli Iserbyt, de Italiaan Bertolini, Daan Hoeyberghs, Joris Nieuwenhuis en Daan Soete volgden gezwind. Halfweg cross kregen we even een trio aan de leiding met Eli Iserbyt, Joris Nieuwenhuis en Quinten Hermans, maar het kwartet kwam weer terug. Toen Iserbyt ten val kwam in de vierde ronde, zag Nieuwenhuis zijn kans schoon en versnelde hij. Het pak werd andermaal uitgedund, maar de cross viel nog niet in een beslissende plooi. In een spannend slot haalde Nieuwenhuis het voor Hoeyberghs en Adam Toupalik.

“Vandaag verlies ik de wedstrijd op de grote klim, dat nieuwe stuk in het parcours, door een verkeerde materiaalkeuze”, aldus Daan Hoeybergs van BKCP-Corendon. “Een les voor het WK. Kan ik hier wereldkampioen worden? Dat valt nu nog niet te voorspellen. Op een WK verkeert zowat iedereen in topvorm en is iedereen nog meer gefocust. Ik hoop dat mijn huidige vorm tot die periode overeind blijft, maar daar ben ik vrij gerust in. Ik blijf goed werken en mij goed verzorgen.”

Nieuwenhuis toonde zich al een paar weken goed op dreef en was bijzonder blij met zijn zege in de Wereldbeker. “Het doel was om dit jaar toch zo’n wedstrijd te winnen”, zegt hij. “Ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben. Dit is hier een snel parcours en alles bleef lang samen. Ik had het gevoel dat ik heel sterk was vandaag en op de lastige stukken versnelde ik iedere keer om het mijn tegenstanders lastig te maken. Daan bleef nog lang aanklampen en ik ben zeer blij dat ik het hier alsnog haal.”

Eli Iserbyt behoudt zijn leiderstrui in het klassement. Hij telt nu 170 punten, 10 meer dan de Fransman Clément Russo. Quinten Hermans staat derde met 153 punten. “Meteen na mijn valpartij was ik even ‘verdwaasd’, aldus de renner van het Telenet-Fidea Cycling Team. “Ik wist niet goed wat er aan de hand was en stond toch een tijdje aan de kant. Op het moment zelf dacht ik dat ik vrij ernstig geblesseerd was. Ik kroop nog op mijn fiets, maar ik voelde op die klimmetjes dat ik geen kracht had in de benen. Ik had veel last van mijn rug en ook mijn been, maar nu zijn we intussen een uurtje verder. Ik voel me al beter. Alleen mijn rug doet nog wat pijn. Vanavond ga ik wel nog eens langs bij de osteopaat.”

Dubbelslag voor Sanne Cant in Heusden-Zolder

© BELGA

Sanne Cant heeft haar tweede overwinning van het seizoen beet in een Wereldbekerwedstrijd. De Belgische en Europese kampioene haalde het zaterdag in Heusden-Zolder voor de Amerikaanse Katie Compton. Ellen Van Loy werd knap derde. Cant herovert dankzij haar zege ook de leiderstrui in de Wereldbeker.

Veldrijden op Sportwereld.be

Na een valse start, omdat de startlichten niet naar behoren werkten, begonnen de vrouwen iets later aan hun wedstrijd in Heusden-Zolder. Het was Ellen Van Loy die het beste uit de startblokken geraakte en als eerste de koppositie nam. Een positie die ze niet snel af gaf, al kreeg ze wel het gezelschap van Pavla Havlikova, Nikki Harris, Eva Lechner en Sophie De Boer. Sanne Cant volgde iets verder, rond zevende à achtste positie.

Gaandeweg schoof de Lilse op en Eva Lechner, aan de leiding in de Wereldbeker, kwam ten val in de tweede ronde en was op achtervolgen aangewezen. Van Loy nam afstand, samen met Cant en Stultiens. Compton moest een kloofje dichten. Halfweg cross nam de Amerikaanse de leiding en ging het tempo stevig de hoogte in. Enkel Cant en Van Loy konden volgen. In een spannend slot bepaalde Compton het commando. Na een technisch foutje moest Van Loy als eerste vooraan lossen. Cant maakte een goede indruk en loste het wiel niet van de Amerikaanse. In de laatste ronde maakte Cant het verschil op de slothelling en klom ze sneller naar boven. Die voorsprong volstond voor de zege, na Koksijde haar tweede Wereldbekeroverwinning van het seizoen.

Cant is ook opnieuw leidster in de Wereldbeker met 222 punten, 17 meer dan Eva Lechner. Katie Compton staat derde met 173 punten.

Cant: "Dit doet deugd"

Na een offday vorig weekend in Namen heeft Sanne Cant dus opnieuw een zege beet in de Wereldbeker. "Ik ben blij dat ik hier win", aldus Cant na afloop. "Na Namen sloeg de twijfel toch even toe." Cant kwam ten val in Overijse en gaf het weekend nadien forfait wegens een blessure aan de tussenribspier. Haar terugkeer maakte ze in de Scheldecross vorige week en meteen mocht ze aan het feest. Daags nadien verging het haar evenwel minder goed.

"Na zo'n wedstrijd stel je je toch enkele vragen", gaf ze toe. "Dan doet het deugd dat je hier opnieuw kan winnen. Ik voelde dat ik op dat laatste klimmetje sterker was dan Compton en besloot om tot dan te wachten om te versnellen. Het draaide goed uit. Ik ondervind nog altijd een beetje last van die blessure, maar deze zege is wel goed voor het vertrouwen. Voor het WK (dat op hetzelfde parcours plaatsvindt, red) geeft dit nu wel wat meer druk, maar het is nog zes weken. Er kan nog veel gebeuren. Ik weet nu alvast waar ik me aan kan verwachten."

Ellen Van Loy behaalde een derde plek en was na afloop dolgelukkig. "Dit had ik vooraf niet verwacht", zei ze. "Ik ben enorm blij met deze podiumplaats. Nog nooit haalde ik het podium in een Wereldbeker, maar ik voelde me vandaag enorm sterk en heb gewoon van bij de start alles gegeven. Dit is een serieuze opsteker na een mindere periode van een paar weken. Ik heb mijn schema en dagindeling aangepast en daar pluk ik nu de vruchten van. Het was echt genieten vandaag. Ik heb afgezien, maar als je dan zo'n derde plaats haalt, dan maakt dat enorm veel goed. Het WK is nog ver. Het zullen dezelfde deelnemers zijn, maar sommige rensters pieken echt naar dat WK en ik ben daar nog niet echt mee bezig. Die wedstrijd valt niet te vergelijken met die van vandaag. Hoe zot zou het niet zijn dat ik dit nog eens kan overdoen op een WK", droomde ze wel nog even weg.

Bonnet verrast bij junioren in Heusden-Zolder

Thomas Bonnet heeft zaterdag de vierde manche van de Wereldbeker bij de junioren op zijn naam geschreven. De Fransman won in Heusden-Zolder de sprint van Jappe Jaspers. Tanguy Turgis vervolledigde het podium.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was onze landgenoot Jappe Jaspers die de beste start nam op het racecircuit en al in de eerste ronde nam hij enkele lengtes voorsprong. Achter hem volgde zijn ploegmaat Jens Dekker en niet veel verder bundelden de drie Fransen Thomas Bonnet, Mickael Crispin en Tanguy Turgis de krachten.

Halfweg cross maakte Dekker de aansluiting bij Jaspers en hoewel het duo stevig doortrapte, steeg de voorsprong op de achtervolgers nooit boven de tien seconden. Toen Dekker in de laatste ronde door een valpartij de koers moest verlaten met materiaalpech, slaagden Turgis en Bonnet er in om naar Jaspers te rijden. Bonnet zag zijn kans, vond een gaatje en nam net voor het oprijden van het asfalt enkele lengtes. Jaspers probeerde nog om hem in de spurt te remonteren, maar zonder succes. Turgis werd derde.

In het klassement van de Wereldbeker behoudt Jaspers zijn leiderstrui. Hij telt nu 220 punten, 60 meer dan de tweede in de stand, Jens Dekker. Tanguy Turgis staat derde met 130 punten.

REACTIES. Sven Nys: "Het gaat voor mij te snel"

© Isosport

Sven Nys kwam al puffend over de streep in Heusden-Zolder. Meer dan een tiende plek zat er voor de oude vos niet in op het WK-parcours. "Het gaat voor mij te snel", stelde Nys na afloop van de vijfde Wereldbekermanche van het seizoen.

Veldrijden op Sportwereld.be

"Ik heb afgezien en geprobeerd, maar op dit moment is het gewoon heel slecht. Ik koers momenteel voor top-tien-plaatsen. Dat is echt moeilijk. Het gaat voor mij te snel. Het ontbreekt me aan kracht op dit moment. Ik kan op een steil klimmetje gewoon niet versnellen. Het zal snel moeten keren, ik kan alleen hopen dat dat snel gebeurt", aldus een ontgoochelde Nys.

Mathieu van der Poel: "Lars van der Haar was sterker"

"Lars van der Haar was sterker dan ik", verraste winnaar Mathieu van der Poel na afloop. "Hij reed lek op een slecht moment en daarvan kon ik profiteren. Ik was niet zo sterk als vorige week in Namen. Dat voelde ik toen ik versnelde in die voorlaatste ronde. Ik nam wel snel enkele lengtes voorsprong, maar ik voelde dat ik mezelf aan het opblazen was en ik moest gas terugnemen."

Van der Haar kwam terug bij zijn landgenoot, maar door een lekke band wist de wereldkampioen alsnog het laken naar zich toe trekken. "Lars en ik waren hier aan elkaar gewaagd", aldus Van der Poel. "Lars was zelfs iets sterker. Dit is gewoon een parcours dat hem ontzettend goed ligt. Hij is dé man die ik op het WK in de gaten zal moeten houden. Samen met Kevin Pauwels. Natuurlijk, ik houd ook rekening met Wout van Aert. Ik schrijf hem niet af. Vandaag is hij ziek, dus is het niet onlogisch dat hij niet goed voor de dag kwam. Zelf geeft deze zege me wel vertrouwen. Het gaat nog altijd de goede kant uit."

De Nederlander wilde niet te veel vooruitlopen op het WK. "Dat is nog ver weg. De omstandigheden kunnen helemaal anders zijn, het kan sneeuwen, mijn conditie kan minder zijn, enzovoort. Ik doe gewoon rustig voort en ben blij met deze tweede wereldbekerzege", besloot Van der Poel.

Lars van der Haar: "Gun Mathieu de zege"

Lars van der Haar zag zijn kansen dus in rook opgaan door een lekke band: "Jammer, dat kost me wellicht de zege. Maar ik gun Mathieu deze overwinning. Ik reed lek op een slecht moment. Ik wou net in de aanval gaan en opeens stond ik lek. Mathieu ging over me en ik heb hem nog nageroepen: "Ga maar". Maar ik weet niet of hij dat gehoord heeft. Ik moest lange tijd op die lekke band koersen en dat kostte me veel tijd."

"Jammer van mijn resultaat", vervolgde Van der Haar. "Maar over mijn cross en conditie kan ik wel tevreden zijn. Het gaat steeds beter. Dit parcours ligt me. Dat heb ik al vaker bewezen. De aanpassingen maken het weliswaar lastiger, maar het blijft een omloop waarop ik goed uit de voeten kan. Vandaag is nog geen generale repetitie voor het WK, een WK-dag is altijd anders. Je leert hier wel waar de zwaartepunten liggen, hoe de omloop voelt, maar eind januari is nog ver", besloot hij.

Van Aert: "Maandag ziek geworden"

In tegenstelling tot de voorbije weken kwam Wout van Aert niet in de wedstrijd voor. De kopman van Vastgoedservice-Golden Palace werd achtste. "Begin deze week was ik ziek. Buikgriep, pas donderdag en vrijdag zat ik weer op de fiets. Ik heb hard afgezien. Ergens had ik dat wel verwacht, want maandagavond werd ik ziek: buikgriep. Dat kostte enorm veel krachten. Nu goed, je weet wel dat je niet 100 procent bent, maar je hoopt altijd wel dat in de cross de schade mee zal vallen. Uiteindelijk word ik hier achtste. Ik verlies kostbare punten ten opzichte van Lars van der Haar, maar gelukkig eindigt Sven Nys nog na mij en valt de schade nog mee. Gelukkig heb ik de voorbije maanden een mooie voorsprong uitgebouwd. Ik hoop dat het morgen (zondag) beter gaat in Diegem, toch ook een belangrijke wedstrijd, maar dan voor de Superprestige."

In de strijd om de zevende plaats ging ploegmaat Tim Merlier hem nog nipt vooraf. "Ik kan Tim niets kwalijk nemen", aldus Van Aert. "Zonder hem eindig ik wellicht negende. Tim verzette nog veel werk in het slot en daardoor rijden we Corné van Kessel nog voorbij. Op het eind kwam de finish nog net te snel, zodat hij me niet meer voorbij kon laten rijden voor die zevende plek."

Lars Boom: "Ontgoocheld met 43e plaats"

Lars Boom reed als laatste over de meet. Hij strandde zo ver van een plaats in de top tien die hij voor ogen had. "Ik heb echt afgezien vandaag", zei Boom na afloop. "Mijn rug deed pijn en ik voelde me nooit goed op de fiets."Net niet gedubbeld en uit koers genomen, voor de voormalige wereldkampioen in het veld werd Heusden-Zolder een zware dobber. "Ik voelde me nooit fit, het ging gewoon heel hard. Ik had op zich wel een goede start, maar daarna ging het alleen maar slechter. Ik kon nooit echt een tempo vastpakken, zelfs niet op de weg. Het liep gewoon niet lekker."

Lars Boom laatste (!) bij tegenvallende comeback: “Ontgoocheld”

© ISOSPORT/Claessen

Lars Boom reed zaterdag als laatste over de meet in de vijfde wereldbekermanche veldrijden in Heusden-Zolder. De Nederlander werd 43e, op 7:15 van zijn landgenoot en winnaar Mathieu van der Poel. Hij strandde zo ver van een plaats in de top tien die hij voor ogen had. “Ik heb echt afgezien vandaag”, zei Boom na afloop. “Mijn rug deed pijn en ik voelde me nooit goed op de fiets.”

Veldrijden op Sportwereld.be

Net niet gedubbeld en uit koers genomen, voor de voormalige wereldkampioen in het veld werd Heusden-Zolder een zware dobber. “Ik voelde me nooit fit, het ging gewoon heel hard. Ik had op zich wel een goede start, maar daarna ging het alleen maar slechter. Ik kon nooit echt een tempo vastpakken, zelfs niet op de weg. Het liep gewoon niet lekker.”

De Nederlander klaagde over pijn in de onderrug. “Het is een probleem dat nu pas de kop opsteekt”, legt hij uit. “Tijdens de cross zelf. Abnormaal is dat niet. Het is mijn eerste cross, een technische omloop, draaien en keren, het gaat zo snel. Je kan wel trainen in het veld, maar dat is toch niet hetzelfde als in een wedstrijd.”

Boom start dinsdag in Loenhout en op 2 januari rijdt hij voor eigen volk in Surhuisterveen. “Op dit moment kijk ik niet echt uit naar die twee wedstrijden”, geeft hij toe. “Ik ben ontgoocheld. Dat kan ook niet anders. Ik finish op ruim zeven minuten en word bijna gedubbeld. Dat is geen leuk gevoel. Het is niet dat ik aan stoppen dacht, maar leuk fietsen is het niet. Nu goed, ik wou hier crossen en goed trainen, een uur intensief bezig zijn. Dat moet ik meenemen uit deze wedstrijd. Ik hoop dat het in die andere twee veldritten beter draait. Ik vind het prettig om opnieuw te crossen en als die rugproblemen zijn opgelost, dan heb je meer kracht en loopt het beter. Een eerste cross is altijd moeilijk. Ik had dit ergens wel ingecalculeerd, want ik wist dat het niveau hoog lag. Maar uiteraard ben ik na zo’n cross wel ontgoocheld.”

Meer sportnieuws