© BELGA

Dubbelslag voor Sanne Cant in Heusden-Zolder

Sanne Cant heeft haar tweede overwinning van het seizoen beet in een Wereldbekerwedstrijd. De Belgische en Europese kampioene haalde het zaterdag in Heusden-Zolder voor de Amerikaanse Katie Compton. Ellen Van Loy werd knap derde. Cant herovert dankzij haar zege ook de leiderstrui in de Wereldbeker.

Veldrijden op Sportwereld.be

Na een valse start, omdat de startlichten niet naar behoren werkten, begonnen de vrouwen iets later aan hun wedstrijd in Heusden-Zolder. Het was Ellen Van Loy die het beste uit de startblokken geraakte en als eerste de koppositie nam. Een positie die ze niet snel af gaf, al kreeg ze wel het gezelschap van Pavla Havlikova, Nikki Harris, Eva Lechner en Sophie De Boer. Sanne Cant volgde iets verder, rond zevende à achtste positie.

Gaandeweg schoof de Lilse op en Eva Lechner, aan de leiding in de Wereldbeker, kwam ten val in de tweede ronde en was op achtervolgen aangewezen. Van Loy nam afstand, samen met Cant en Stultiens. Compton moest een kloofje dichten. Halfweg cross nam de Amerikaanse de leiding en ging het tempo stevig de hoogte in. Enkel Cant en Van Loy konden volgen. In een spannend slot bepaalde Compton het commando. Na een technisch foutje moest Van Loy als eerste vooraan lossen. Cant maakte een goede indruk en loste het wiel niet van de Amerikaanse. In de laatste ronde maakte Cant het verschil op de slothelling en klom ze sneller naar boven. Die voorsprong volstond voor de zege, na Koksijde haar tweede Wereldbekeroverwinning van het seizoen.

Cant is ook opnieuw leidster in de Wereldbeker met 222 punten, 17 meer dan Eva Lechner. Katie Compton staat derde met 173 punten.

Cant: "Dit doet deugd"

Na een offday vorig weekend in Namen heeft Sanne Cant dus opnieuw een zege beet in de Wereldbeker. "Ik ben blij dat ik hier win", aldus Cant na afloop. "Na Namen sloeg de twijfel toch even toe." Cant kwam ten val in Overijse en gaf het weekend nadien forfait wegens een blessure aan de tussenribspier. Haar terugkeer maakte ze in de Scheldecross vorige week en meteen mocht ze aan het feest. Daags nadien verging het haar evenwel minder goed.

"Na zo'n wedstrijd stel je je toch enkele vragen", gaf ze toe. "Dan doet het deugd dat je hier opnieuw kan winnen. Ik voelde dat ik op dat laatste klimmetje sterker was dan Compton en besloot om tot dan te wachten om te versnellen. Het draaide goed uit. Ik ondervind nog altijd een beetje last van die blessure, maar deze zege is wel goed voor het vertrouwen. Voor het WK (dat op hetzelfde parcours plaatsvindt, red) geeft dit nu wel wat meer druk, maar het is nog zes weken. Er kan nog veel gebeuren. Ik weet nu alvast waar ik me aan kan verwachten."

Ellen Van Loy behaalde een derde plek en was na afloop dolgelukkig. "Dit had ik vooraf niet verwacht", zei ze. "Ik ben enorm blij met deze podiumplaats. Nog nooit haalde ik het podium in een Wereldbeker, maar ik voelde me vandaag enorm sterk en heb gewoon van bij de start alles gegeven. Dit is een serieuze opsteker na een mindere periode van een paar weken. Ik heb mijn schema en dagindeling aangepast en daar pluk ik nu de vruchten van. Het was echt genieten vandaag. Ik heb afgezien, maar als je dan zo'n derde plaats haalt, dan maakt dat enorm veel goed. Het WK is nog ver. Het zullen dezelfde deelnemers zijn, maar sommige rensters pieken echt naar dat WK en ik ben daar nog niet echt mee bezig. Die wedstrijd valt niet te vergelijken met die van vandaag. Hoe zot zou het niet zijn dat ik dit nog eens kan overdoen op een WK", droomde ze wel nog even weg.

Meer sportnieuws