© AP

Zuid-Amerikaanse FIFA-bobo geeft corruptie toe

De Uruguayaan Eugenio Figueredo, voormalig voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol en ex-vicevoorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, heeft het bestaan van corruptie binnen de Zuid-Amerkaanse bond bekend. Dat blijkt uit een eerste rapport van procureur Juan Gomez.

De 83-jarige Figueredo werd eind mei in Zürich opgepakt er werd donderdag door het Zwitserse gerecht aan zijn vaderland uitgeleverd. Bij zijn aankomst in Uruguay werd hij na zijn ondervraging naar de gevangenis overgebracht, maar zaterdag werd Figueredo wegens hartproblemen in een Uruguayaans ziekenhuis opgenomen. Dat bevestigde zijn advocaat.

Ook de Verenigde Staten hadden om zijn uitlevering gevraagd, maar de aanklachten die in zijn eigen land tegen hem lopen, zouden zwaarder wegen dan die in de VS. Figueredo wordt beschuldigd van Fraude, corruptie en het witwassen van geld. Hij riskeert een gevangenisstraf van twee tot vijftien jaar. De kerstdagen bracht hij alvast in de cel door. De verdediging hoopt dat Figuerdo een eventuele straf, gezien zijn zwakke gezondheid, thuis onder toezicht zal mogen uitzitten.

Volgens Juan Gomez gaf Figueredo voor het Uruguayaanse gerecht toe dat hij sinds hij bestuurslid van de Conmebol werd, grote sommen geld ontving. Dat zou gebeurd zijn via een corruptiesysteem dat al decennia lang bestaat in het Zuid-Amerikaanse voetbal en totnogtoe altijd onbestraft bleef. Dit systeem maakte het onder meer mogelijk dat investeringen of de verkoop van televisierechten, zonder aanbestedingen gebeurden. “Hij erkent uitdrukkelijk dat zijn daden de Uruguayaanse clubs en profspelers in Uruguay financiële schade berokkend hebben”, stelt Gomez. Het waren die clubs en de spelersvakbond, die Figueredo en andere Uruguayaanse voetbalbonzen eind december 2013 aangeklaagd hadden.

Figueredo was vicevoorzitter van de Conmebol van 1993 tot 2013. Daarna werd hij voorzitter van de organisatie. Hij leidde ook de Uruguayaanse voetbalbond (AUF) tussen 1997 en 2006 en was vicevoorzitter van de FIFA.

Meer sportnieuws