© SS

Nooit meer een zoetekauw? ‘Nieuw’ hormoon neemt zin in zoet weg

Probleemloos passen voor chocolade, taartjes en pannenkoeken? Zeker tijdens de feestdagen lijkt het een onmogelijke opgave. En toch zou je eigen lichaam je binnenkort wel eens kunnen helpen. Wetenschappers aan de universiteit van Iowa hebben immers ontdekt dat een bepaald hormoon je zin in zoet kan wegnemen.

rdm

Assistent professor Farmacologie Matthew Pothoff en zijn onderzoeksteam aan de Amerikaanse universiteit van Iowa stootten tijdens onderzoek op het ‘antizoetekauw-hormoon’ FGF21. Hun bevindingen, die ze publiceerden in het wetenschappelijke journal Cell Metabolism, zouden wel eens baanbrekend kunnen zijn in de behandeling van diabetes en obesitas. Ze ontdekten namelijk dat het hormoon FGF21, dat in de lever wordt aangemaakt wanneer het lichaam te veel koolhydraten opneemt, de hersenen het signaal geeft dat ze moeten stoppen met het eten van zoetigheden. Zo wordt de zin in zoet onderdrukt en dat is vooral belangrijk voor wie uit zichzelf moeite heeft om neen te zeggen tegen een zoete hap. Co-onderzoeker Lucas BonDurant: “FGF21 kan mensen helpen die zelf niet voelen dat ze al voldoende suiker binnenkregen, iets wat op termijn diabetes kan veroorzaken.”

Voorlopig werd de impact van het hormoon enkel getest op muizen. Zij kregen extra FGF21 ingespoten, om vervolgens te kunnen observeren voor welk dieet ze zouden kiezen: het normale of het suikervrije. De muizen aten wel nog steeds zoetigheden, maar wel zeven keer minder dan normaal. Hoe de onderzoekers hun bevindingen zullen vertalen naar volgend onderzoek, is nog niet bekend. Er wordt wel geopperd dat er op termijn een medicijn zou kunnen komen dat de zin in zoet kan verminderen of wegnemen.

NIET TE MISSEN