© AFP

Strijd tegen IS neemt in hevigheid toe

In zijn offensief om Ramadi te heroveren op Islamitische Staat (IS) heeft het Iraakse leger zaterdag een aanval ingezet op de regeringswijk van de hoofdstad van de provincie Anbar. Dat melden officieren en lokale functionarissen.

Met Amerikaanse luchtsteun lanceerde het Iraakse leger dinsdag een offensief om Ramadi te heroveren op IS. De troepen hoopten de hoofdstad van de provincie Anbar snel in te nemen, maar hun opmars wordt vertraagd door boobytraps, scherpschutters en zelfmoordaanslagen. Volgens schattingen zouden nog zo’n 400 IS-strijders in de stad aanwezig zijn. Ze zouden ook burgers als menselijk schild gebruiken.

De Iraakse troepen proberen zaterdag een strategisch kruispunt nabij de vroegere zetel van de provinciale regering in de wijk Huz in te nemen. De inname van die wijk wordt aanzien als noodzakelijk om de hele stad opnieuw onder controle te krijgen. Volgens politiekapitein Ahmed al-Doulaimi verloren de voorbije uren twee leden van de Iraakse ordetroepen het leven in het geweld. Aan IS-zijde zouden meer dan twintig doden gevallen zijn.

Ramadi werd in mei van dit jaar ingenomen door IS. De val van de voornamelijk door soennieten bewoonde stad werd aanzien als een smadelijke nederlaag voor het Iraakse leger in zijn strijd tegen de jihadistische groepering. Met de herovering van Ramadi hoopt het vaak bekritiseerde leger zijn blazoen wat op te poetsen.

Belga

Nu in het nieuws