© IMAGEGLOBE

Vlaamse gezinnen veranderen massaal van energieleverancier

Het voorbije jaar zijn meer dan 800.000 Vlaamse gezinnen en bedrijven overgestapt naar een andere energieleverancier, een kwart meer dan vorig jaar. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

boj

Het duurder worden van elektriciteit en gas zet mensen aan om de goedkoopste tarieven te zoeken. Dit jaar werden de distributietarieven immers duurder en werd de btw verhoogd van 6% naar 21%. En in maart wordt de ‘Turteltaks’ ingevoerd. Alles samen zou elektriciteit voor een gemiddeld Vlaams gezin stijgen met 300 euro naar 1.0005 euro, terwijl de olieprijs blijft dalen.

Steeds meer mensen doen nu moeite om het goedkoopste tarief te zoeken. In Vlaanderen gaat het om 800.000 gebruikers dit jaar, goed voor een stijging met 25% ten opzichte van vorig jaar. Zowat 470.000 klanten kozen een andere stroomleverancier, 330.000 veranderden van aardgasleverancier.

Grote verschillen

Cijfers tonen aan dat het de moeite loont om de goedkoopste leverancier te kiezen. Gemiddeld is er een verschil van 89 euro per jaar tussen de duurste en de goedkoopste stroomleverancier. Bij aardgas kan dat zelfs oplopen tot 166 euro.

Overstappen naar een andere energieleverancier is niet ingewikkeld en kan erg snel gaan. Er is een opzegtermijn van minstens een maand. De einddatum die op de factuur vermeld staat, doet er niet toe. Welke leverancier de goedkoopste is, hangt overigens af van waar u woont en welke distributeur u daar hebt.

In de energiesector woedt nu een hevige prijzenslag, die weliswaar deels wordt afgezwakt door hogere belastingen en allerlei kosten. Wel blijft marktleider Electrabel terrein verliezen. Vooral kleinere spelers zoals het Nederlandse Essent en het Italiaanse ENI profiteren daarvan.

Nu in het nieuws