© AP

FIFA-schandaal: Eugenio Figueredo in ziekenhuis opgenomen

De Uruguayaan Eugenio Figueredo, voormalig voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONMEBOL en ex-vicevoorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, is wegens hartproblemen in een Uruguayaans ziekenhuis opgenomen. Dat bevestigde zijn advocaat zaterdag.

De 83-jarige Figueredo werd eind mei in Zürich opgepakt en werd donderdag door het Zwitserse gerecht aan zijn vaderland uitgeleverd. Bij zijn aankomst in Uruguay werd hij na zijn ondervraging naar de gevangenis overgebracht. Ook de Verenigde Staten hadden om zijn uitlevering gevraagd, maar de aanklachten die in zijn eigen land tegen hem lopen, zouden zwaarder wegen dan die in de VS. Figueredo wordt beschuldigd van fraude, corruptie en het witwassen van geld. Hij riskeert een gevangenisstraf van twee tot vijftien jaar. De kerstdagen bracht hij alvast in de cel door. De verdediging hoopt dat Figueredo een eventuele straf, gezien zijn zwakke gezondheid, thuis onder toezicht zal mogen uitzitten.

Eerder bekende Figueredo al het bestaan van corruptie binnen de Zuid-Amerikaanse bond. Volgens procureur Juan Gomez gaf Figueredo voor het Uruguayaanse gerecht toe dat hij sinds hij bestuurslid van de CONMEBOL werd, grote sommen geld ontving. Dat zou gebeurd zijn via een corruptiesysteem dat al decennialang bestaat in het Zuid-Amerikaanse voetbal en tot nog toe altijd onbestraft bleef. Dit systeem maakte het onder meer mogelijk dat investeringen of de verkoop van televisierechten, zonder aanbestedingen gebeurden.

Figueredo was vicevoorzitter van de CONMEBOL van 1993 tot 2013. Daarna werd hij voorzitter van de organisatie. Hij leidde ook de Uruguayaanse voetbalbond (AUF) tussen 1997 en 2006 en was vicevoorzitter van de FIFA.

Belga

Meer sportnieuws