© Hans Otten

Straks betalen om te parkeren langs E34

De snelwegparking op de E34 in Vorselaar ondergaat momenteel een metamorfose. Het aantal plaatsen voor vrachtwagens wordt verdubbeld, maar de truckers moeten voortaan betalen.

Hans Otten

Het parkeerterrein op de E34 in Vorselaar is momenteel afgesloten voor alle verkeer. De rustzone tussen de afritten Lille en Zoersel was tot nu toe niet meer dan een ventweg met parkeerstroken en vuilnisbakken. De zones aan beide kanten van de snelweg telden samen een eerder beperkte capaciteit van dertig staanplaatsen. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties wanneer truckers ’s nachts hun vehikel op de pechstrook naast de E34 rond de parking stationeerden.

De Vlaamse overheid vatte daarom het plan op om de parkeerterreinen langs de E34 op Kempens grondgebied fors uit te breiden. Voor Vorselaar betekent dat meer dan een verdubbeling van het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens van dertig naar zeventig, of 35 aan iedere kant. Bovendien wordt het een afgesloten en bewaakte parking.

Opening op 15 januari

De overheid opende drie jaar geleden de eerste bewaakte parking langs de E40 in Wetteren. De visie daarachter is dat truckers willen betalen om met hun getransporteerde waar voor een tijdje veilig te kunnen parkeren. De zone in Vorselaar wordt een gelijkaardig systeem, waarbij het domein gedeeltelijk omheind wordt en met camerabewaking en slagbomen wordt uitgerust. Een aantal stroken beschikt ook over elektriciteit. De uitbater bouwt er momenteel een gloednieuw sanitair paviljoen met beperkte restauratiemogelijkheden voor de truckers. De ingebruikname van de parking is voor 15 januari gepland.

Die dienstverlening heeft wel tot gevolg dat de bestuurders vanaf die datum moeten betalen wanneer ze zich op de parking willen placeren. In de oorspronkelijke aanbesteding was opgenomen dat zij de eerste 45 minuten gratis moeten krijgen. Maar uit de ervaringen met de bewaakte parking in Wetteren is gebleken dat een gratis parkeerperiode van een uur veel meer gebruikers aantrekt. Die formule past de uitbater nu ook in Vorselaar toe.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio