© Photo News

Standpunt

“Koning Filip slaat spijker op de kop”

De kerstboodschap van koning Filip stond niet tussen de meest gelezen berichten op internet de voorbije dagen. Als er ooit een tijd zou zijn geweest waarin de analyse van de vorst van dit land de gemeenschap zou hebben beroerd, dan is die allang verstreken. In dit geval is dat jammer, want Filip had – met goedkeuring van premier Charles Michel, wiens kabinet bij dergelijke boodschappen de pen vasthoudt – ditmaal een zeer sterke speech.

Lex Moolenaar

Het jaar 2015 had eigenlijk maar twee cruciale accenten: de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis. Deze beide ontwikkelingen waren niet nieuw, maar ze ontwikkelden zich dit jaar tot nieuwsitems die al het andere overheersten. Hoewel de internationale gemeenschap er al veel langer van wist, heeft ze zich er dit jaar toch door laten overvallen. Het resultaat was chaos. En de boodschap is hoe dan ook dat het in 2016 beter moet.

De vluchtelingencrisis kondigde zich al aan bij het uitbreken van de Arabische lente in 2010. De internationale gemeenschap verkoos toen om af te wachten of de bevolking van de betrokken landen in staat zou zijn om deze revoluties zelf in de goede richting te sturen. Dat dit vrijwel overal niet zou lukken, stond in de sterren geschreven. De gevolgen waren het bijna afgelopen jaar te merken: een niet ophoudende stroom van mensen die een betere toekomst zochten aan de buitengrenzen van Europa. En een Europa dat niet goed was voorbereid.

Ook de terreurdreiging was een verhaal van aangekondigde waanzin. De strategieën die de VS, Rusland en andere grootmachten de voorbije decennia hebben toegepast in het gebied dat zo interessant is door de aanwezigheid van brandstoffen en de strategisch cruciale positie op de wereldkaart, zijn dit jaar compleet fout gebleken. Met IS heeft de wereld een monster gecreëerd dat nauwelijks te beheersen valt. Alleen een grote coalitie kan de meest directe gevaren nog indijken. Die coalitie kwam aan het einde van dit jaar tot stand, via de Verenigde Naties. In 2016 zal IS zware verliezen leiden, daar twijfelen we niet aan. Maar de ideologie die aan de basis ligt van de gruwelijkheden in naam van een geloof, zal niet sterven.

In ons land hebben we weinig invloed op die geopolitieke ontwikkelingen. We kunnen alleen maar proberen om de veiligheid van onze burgers maximaal te garanderen. Daarvoor zijn middelen vrijgemaakt en maatregelen goedgekeurd. Verder moeten we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de internationale conflicten niet overslaan op onze steden en gemeenten. Dat is ook de boodschap van koning Filip: we mogen ons vooral niet keren tegen de 99,9% van de moslims in ons land die niets te maken hebben met de ideologie van IS. “Zij zijn de zonen en dochters van dit land”, zei de koning. En dat is een van de beste zinnen uit de kerstboodschappen van de voorbije decennia.

In 2016 kunnen we vooral beter worden van samenwerking en solidariteit. Samenwerking op internationaal vlak om de gruwelen van IS te bestrijden. En solidariteit om de honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen te helpen die alleen maar een menswaardig leven willen. Met de nodige inspanningen moet dat lukken. We zouden bijna zeggen: “Wir schaffen das.”

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws