© DBA

Net als Jeroen Meus openen topchefs rendabele bijzaak om hoofd boven water te houden

Jeroen Meus: “Meer verdiend met hotdogs op Werchter dan met vijf jaar restaurant”

Doodeerlijk, maar wel ontnuchterend. Zo klinkt de uitspraak van Jeroen Meus (37). “Vijf dagen met een worstenkraam op Rock Werchter staan is lucratiever dan vijf jaar Luzine, mijn voormalig restaurant.” Volgens Horeca Vlaanderen de nagel op de kop. “Geen wonder dat almaar meer sterrenchefs naast hun toprestaurant een brasserie of bijzaak openen. Om toch nog íets over te houden.”

wim brillouet

Sergio Herman die een afhaalzaak gaat openen in Cadzand, Kobe Desramaults van In De Wulf die ook nog een bakkerij in Gent heeft, of Jeroen Meus met zijn succesvolle hotdogzaak Würst. Horeca Vlaanderen ziet een duidelijke trend. “Meer topchefs beginnen naast hun zaak nog een brasserie of een bijzaak. De lijst wordt elk jaar langer”, zegt voorzitter Filip ­Vanheusden.

De oorzaak: in hun restaurant staan ze voor toren­hoge foodkosten, nog hogere personeelskosten en dure rekeningen voor huur en elektriciteit. Die optelsom ligt zwaar op de maag. “Amper één op de vier sterrenchefs kan zeggen: het loont de moeite om mijn restaurant open te houden”, zegt Vanheusden. Met zowel een brasserie als een gastronomisch restaurant in Hasselt – ’t Borrelhuis en KwiZien – kan hij goed vergelijken. “Zo’n brasserie is gewoon makkelijker en overzichtelijker. Je hebt veel meer controle over je kosten. Met KwiZien hebben we het jaren moeilijk gehad. Dit jaar hebben we de prijs Ladychef of the Year binnengehaald. Zoiets heb je nodig, anders hou je het hoofd niet boven water.”

De jaarrekeningen bewijzen dat: van de twintig toprestaurants in België zitten zes sterrenzaken in de rode cijfers. Amper vier restaurants maken winst. “Almaar meer topchefs zoeken naar een oplossing. En die vinden ze in een kleinere zaak”, aldus Vanheusden.

Ook Jeroen Meus – die dit jaar zijn zaak Würst in Leuven opende – heeft de rekening gemaakt. “Vijf dagen met een worstenkraam op Rock Werchter staan is lucratiever dan vijf jaar Luzine. Ik werd er zelf emotioneel van toen ik die vaststelling deed. Al wil ik niet als een verbitterde man overkomen. Voor veel chefs wordt 2016 wel het jaar van de waarheid: de invoering van de witte kassa maakt het niet makkelijker.”

Nu in het nieuws