© Peter Van den Bulck

PaardensportJumping Mechelen - Dressuuramazone Jorinde Verwimp blinkt nu ook uit bij de seniors

“Alles staat in functie van de Spelen in Rio”

Jorinde Verwimp (21) uit Wiekevorst was vorig jaar de grote dressuurster in Mechelen. Ze won er alles in haar reeks, de zogenaamde ‘U25’, en niet veel later stond ze ook als nummer één op de wereldranglijst van dressuurruiters jonger dan 25. Jumping Mechelen stond ook voor haar afscheid van de jeugd. Vanaf dan begon het echte werk, de echte Grand Prix bij de seniors en opnieuw behoort ze bij de besten van de klas. Ze won niet toevallig zilver op haar eerste BK bij de seniors.

Kris Van Loo

Je won vorig jaar alle U25 wedstrijden. Eind april debuteerde je in de echte Grand Prix, die je meteen ook won. Vergelijk de U25 eens met de GP.

Jorinde Verwimp: “Mijn paard Tiamo kende vanuit de U25 de oefeningen al van de GP, al blijft het toch een wereld van verschil. De oefeningen volgen elkaar in een veel sneller tempo op en de lijnen zijn veel moeilijker. Dat was een grote aanpassing.”

Toch won je meteen zilver in je eerste BK.

“Totaal onverwacht was dat. Voor mij was het BK belangrijk, omdat nadien de selectie voor het EK zou bekendgemaakt worden. Als ik die selectie kon afdwingen, was mijn BK geslaagd, ongeacht het resultaat. Op de eerste dag werd ik derde, een dag later was ik tweede en op de slotdag won ik de kür. Dat laatste was zeer verrassend, want het was de eerste keer dat ik ze reed. Overall pakte ik zilver, al was het ticket voor deelname aan het EK de mooiste beloning.”

Opdracht volbracht. Het was wel een ambitieus plan, niet? Begin dit jaar stel je het EK in augustus als doel en eind april rijd je pas je eerste Grand Prix.

“Dat doel werd in overleg met mijn trainster Anky van Grunsven gesteld. We zouden werken richting EK, al voegde zij er meteen aan toe dat ze niet wist of dat wel realistisch was. Werkelijk alles moest meezitten, en gelukkig zat alles mee.”

Op het EK in Aken werd je beste Belg. Je reed zonder druk of stress.

“Absoluut, van Aken moet je genieten! Weet je waarom ik het zo leuk vond? Omdat ik zonder enige verwachting aan het EK begon. Vorig jaar reed ik het EK bij de jeugd, waar ik brons won. Op dat EK was er wel spanning, want er werd veel verwacht. Nu was dat anders, een wereld van verschil. Als je naar een kampioenschap vertrekt met het realistische doel dat je kans maakt op een medaille, stijgt de druk automatisch. Dat gevoel was er nu niet. Niemand verwachtte iets van mijn EK. Dan heb je geen stress.”

Er gaat geen dressuurteam naar de Olympische Spelen in Rio. Ga jij als individuele atleet?

“Dat is een droom, maar het mag geen nachtmerrie worden. Ik lig er niet van wakker. Als ik individueel kans wil maken op een olympisch ticket zal ik de volgende wedstrijden rond de 74 procent moeten rijden. Voor 6 maart, want dan wordt de olympische ranking afgesloten.”

Concreet betekent dat dat je nog vier procent progressie moet maken.

“En dat kan. Dat is heel realistisch. Ik krijg nu al voor sommige oefeningen scores van 75 procent, maar ik slaag er nog niet in om alle oefeningen foutloos te rijden. Dan trek je je eindresultaat naar beneden. Als ik erin slaag een foutloze expressieve proef te rijden, haal ik die 74 procent. Ik weet dus wat me de komende maanden te doen staat.”

Hoe groot is de kans dat je naar Rio gaat?

“Het kan, maar ik hoop er niet op. Een prognose? Fiftyfifty. Spannend, hé (lacht). Elke wedstrijd is vanaf nu belangrijk. Om te beginnen die in Mechelen.”

Programma Jumping MechelenZaterdag 26 decemberKids day20.00u: wereldbeker voltige22.15u: Vlaams kampioenschap jumpingZondag 27 december11.00u: World Dressage Masters14.30u: Darco Cup16.00u: Belgian Breds17.00u: hengsten20.00u: Zangersheide Sires22.30u: Land Rover MastersMaandag 28 december12.45u: WDM Grand Prix Special15.45u: WDM dressuur Kür18.00u: GP CSI U2519.00u: 1.45m speedclass21.15u: 1.50m 5* Dinsdag 29 december12.00u: warm up WB mennen15.45u: Queens Cup18.00u: GP Topsport Vlaanderen22.30u: Six BarsWoensdag 30 december11.45u: 1.45m 5* ‘last chance’15.00u: 1.60m wereldbeker jumping18.15u: 1.45m GP CSI 2*22.10u: WB mennen

Meer sportnieuws