© peter van den bulck

PaardensportJumping Mechelen - Geelse Tessy Maertens laat Mechelse Nekkerhal kennismaken met het spectaculaire Voltige

“Altijd blijven zitten op je pony vond ik maar saai”

Vandaag maakt de paardenwereld in de Mechelse Nekkerhal ook kennis met Tessy Maertens uit Geel. Jumping Mechelen organiseert namelijk voor de allereerste keer een wereldbeker voltige. Het is naast jumping, dressuur en mennen de jongste discipline met een wereldbekerstatus. Voltige, acrobatie op een paard, bestaat ondertussen drie jaar en het zal in Mechelen de eerste keer zijn dat twee Belgen aan de start komen.

kris van loo

“Eigenlijk ben ik niet geselecteerd voor de wereldbeker, het is dankzij Jumping Mechelen dat ik uitgenodigd ben. De organisatie heeft me een wildcard gegeven”, vertelt Tessy Maertens eerlijk.In regel zijn enkel de tien beste dames en heren geselecteerd voor de wereldbeker. Tot dat select clubje behoort de Geelse nog niet. Tessy (22) werd als junior veelvoudig Belgisch kampioen, tot ze tweemaal haar kruisbanden scheurde en twee jaar aan de kant stond. “Ook in mijn hoofd was het moeilijk om opnieuw de draad op te nemen en me ervan te overtuigen dat ik het allemaal opnieuw zou kunnen”, vertelt Maertens, die als ponyruiter bij LRV begon. Al kon dat haar niet echt bevredigen.

Avontuur

“Altijd blijven zitten op je pony vond ik eigenlijk saai”, lacht Maertens. Eerder toevallig vond ze veertien jaar geleden in Geel een voltigeclub. Tessy traint ondertussen tweemaal per week en volgt daarnaast nog een politieopleiding in Antwerpen. “Ik ben laborante van opleiding en heb een jaar die job uitgeoefend, al vond ik ook dat maar saai. Op de een of andere manier moet het bij mij altijd avontuurlijk en spannend zijn”, lacht de Geelse.Als ze niet turnt op haar paard, traint ze haar kracht en lenigheid. Die vaardigheden gebruikt ze ook voor luchtacrobatie, haar andere hobby. Met de groep Aria behaalde ze dit jaar zelfs de halve finale van Belgium’s Got Talent.

“Sowieso laatste”

Tessy komt in Mechelen uit tegen de wereldtop en weet nu al waar ze zal eindigen. “Op de laatste plaats, omdat ik na twee jaar afwezigheid pas terug ben op dit niveau. Ik start in Mechelen dankzij een wildcard en neem het op tegen de top tien van de wereld. Dan weet je het wel. Ik zie deze kans vooral als een promotie voor onze sport.”

Maertens heeft op sportief vlak nog één echte droom. “Elke vier jaar is er een WK voor alle paardensportdisciplines. De volgende Wereldruiterspelen zijn in 2018 in Montreal en daar wil ik graag bijzijn. Het zou de eerste keer zijn dat een Belgische voltigeur zich zou kwalificeren voor het WK. Dat is mijn doel voor de komende twee jaar”, besluit Maertens.

Programma Jumping MechelenZaterdag 26 decemberKids day20.00u: wereldbeker voltige22.15u: Vlaams kampioenschap jumpingZondag 27 december11.00u: World Dressage Masters14.30u: Darco Cup16.00u: Belgian Breds17.00u: hengsten20.00u: Zangersheide Sires22.30u: Land Rover MastersMaandag 28 december12.45u: WDM Grand Prix Special15.45u: WDM dressuur Kür18.00u: GP CSI U2519.00u: 1.45m speedclass21.15u: 1.50m 5* Dinsdag 29 december12.00u: warm up WB mennen15.45u: Queens Cup18.00u: GP Topsport Vlaanderen22.30u: Six BarsWoensdag 30 december11.45u: 1.45m 5* ‘last chance’15.00u: 1.60m wereldbeker jumping18.15u: 1.45m GP CSI 2*22.10u: WB mennen

Meer sportnieuws