© AFP

Britse krant heeft enkel lovende woorden voor Rode Duivels in top 100 van beste voetballers

De Bruyne geroemd als rijzende ster van 2015: “Mourinho moet zich wel voor het hoofd slaan”

Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Vincent Kompany. Dat zijn volgens de Britse krant The Guardian de beste Rode Duivels van het voorbije jaar. De vier prijken op de lijst met beste voetballers van 2015 en vertoeven daarmee in aardig voetballend gezelschap. De jury had enkel lovende woorden voor onze landgenoten, vooral voor ‘rijzende ster’ Kevin De Bruyne, die vorig jaar niet eens op de lijst voorkwam. Een samenvatting.

Kim De Raedt

Over Eden Hazard - plaats 13:

“Eden Hazards dribbelvaardigheden zijn er nog steeds, maar het aantal goals dat hij maakt voor zijn club slinkt. Verviel in oude gewoontes door zijn defensieve taken te verwaarlozen, iets wat hem in de herfstperiode een paar keer een basisplaats kostte. Hazard blijft echter vooruitgaan en is de meest aanvallende kracht van Chelsea. Een speler die dikwijls het hof wordt gemaakt door Real Madrid en Paris Saint-Germain.”

Over Kevin De Bruyne - plaats 14:

“Waar is dat onervaren jonkie dat twee jaar geleden door Chelsea werd buitengewerkt naartoe? De Bruyne is de rijzende ster van 2015. Hij startte het jaar in januari door (nog als speler van Wolfsburg, red.) Bayern München te vernietigen en eindigde 2015 als duurste speler in de geschiedenis van Manchester City. En het meest aanjagende is dat de hoogste binnenkomer op de lijst enkel maar beter wordt.”

“De prestatie van De Bruyne bij Wolfsburg in die 4-1-pandoering voor Bayern is wellicht een van de mooiste persoonlijke acties van het jaar. Hij scoorde twee prachtige doelpunten en beëindigde zo de Bayern-carrière van Dante. Nog maar weinig spelers zijn er bovendien in geslaagd Manuel Neuer zo nadrukkelijk te verslaan. José Mourinho moet zich wel voor het hoofd slaan dat hij De Bruyne in januari 2014 naar Wolfsburg liet vertrekken. De 24-jarige kreeg bij Chelsea nooit een kans om zich te bewijzen, maar die transfer heeft hem de voetballer gemaakt die hij nu is. Scoorde 16 doelpunten in Duitsland vorig seizoen, won de Duitse Beker en scoorde zelfs het beslissende doelpunt in de bekerfinale tegen Borussia Dortmund. Ging in de zomermercato naar Manchester City voor 54 miljoen pond. (...) Manuel Pellegrini, de manager van City, heeft toegegeven dat het hoge bedrag voor De Bruyne een gok was, maar dat de speler tot nog toe elke penny waard is geweest.”

Over Thibaut Courtois - plaats 36:

“Een winnaar in de Premier League in zijn eerste seizoen op Stamford Bridge, nadat hij drie jaar het mooie weer maakte bij Atlético Madrid. Speelde een beslissende rol in het vorige seizoen, maar meteen van het veld gestuurd op de openingsspeeldag na een rode kaart. Eens terug op het veld blesseerde hij zich aan de meniscus. Daardoor moest hij drie maanden toekijken vanop de bank, wat meteen ook zijn terugval in de lijst verklaart. Maar hoewel Asmir Begovic een goede vervanger is, missen de Engelse kampioenen van weleer duidelijk de speler die Mourinho “de beste keeper ter wereld” noemt.”

Over Vincent Kompany - plaats 57:

“Het vormpeil van Vincent Kompany bij Manchester City liet het voorbije seizoen vaak te wensen over, het is dan ook geen verrassing om hem zo te zien terugvallen in de lijst. Maakte dure fouten in de verdediging en verloor zelfs even zijn basisplaats na verlies tegen Liverpool in maart. Toch heeft Manchester City het duidelijk moeilijk om zonder zijn kapitein en leider te spelen. Kompany is dit seizoen duidelijk verbeterd en midden december had City slechts drie tegengoals geslikt met de aanvoerder op het veld. Ter vergelijking: The Citizens kregen er 20 tegen de netten toen Kompany op de bank zat. City zal nog meer tegenslagen kennen als Kompany niet snel fit raakt.”

Meer sportnieuws