Messi stoot Ronaldo van de troon als beste voetballer van het jaar

Foto: Photo News

Messi stoot Ronaldo van de troon als beste voetballer van het jaar

Print

Niet Cristiano Ronaldo of Zlatan Ibrahimovic maar wel Lionel Messi is de beste voetballer van 2015. Dat stelt de Engelse krant The Guardian in haar jaarlijkse lijstje met 100 beste voetballers van het jaar. Rode Duivels Eden Hazard en Kevin De Bruyne vallen net buiten de top 10, Thibaut Courtois en Vincent Kompany zijn de andere twee landgenoten in de lijst.

Cristiano Ronaldo was in 2014 nog door The Guardian op één gezet nadat Messi in 2012 en 2013 de lijst aanvoerde. Messi stond in 2014 op de tweede plaats, de heren spelen dus haasje-over. Manuel Neuer van Bayern München, vorig jaar nog op plaats drie, moet het stellen met de achtste plaats.

De jury bestond uit 123 experts uit 49 landen, aangevoerd door 16 internationale (ex-)spelers met in totaal 1.145 caps op hun palmares. Elk jurylid moest zijn 40 favorieten aanduiden in een algemene lijst, vervolgens werd de top 100 opgesteld.

Vier Rode Duivels in lijst

De juryleden hadden slechts plaats voor vier landgenoten: Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Vincent Kompany. Hazard, vorig jaar nog op plek 16 in de lijst, stijgt drie plaatsen en staat nu op plaats 13. De Bruyne, die de 14e plek bekleedt, wordt dan weer geroemd als “breakout star van 2015”. Vorig jaar kwam hij immers niet eens op de lijst voor. Nationale reus Thibaut Courtois, vorig jaar al eigendom van Chelsea maar toen nog gestald bij Atlético Madrid, moet het na één jaar op Stamford Bridge stellen met de 36e plek. Vorig jaar stond hij nog op 17. Vincent Kompany tot slot maakt een vrije val in de lijst ten opzichte van vorig jaar. Onze nationale aanvoerder stond vorig jaar nog op plaats 37 maar moet nu tevreden zijn met plek 57. Opvallend: Courtois -volgens velen de beste doelman ter wereld- staat niet als hoogst genoteerde doelman in de lijst. Onze nationale doelman moet die eer laten aan David de Gea van Manchester United.

De juryleden van The Guardian hadden wel bijzonder mooie woorden over voor onze Rode Duivels.

“José Mourinho moet zichzelf wel voor het hoofd slaan dat hij De Bruyne liet vertrekken naar Wolfsburg”, klinkt het onder meer.Lees hier alle meningen over de vier Rode Duivels in de lijst.

De top 10 van 2015:

1. Lionel Messi - FC Barcelona

2. Cristiano Ronaldo - Real Madrid

3. Neymar da Silva Santos Júnior - FC Barcelona

4. Luis Suarez - FC Barcelona

5. Robert Lewandowski - Bayern München

6. Thomas Müller - Bayern München

7. Zlatan Ibrahimovic - PSG

8. Manuel Neuer - Bayern München

9. Sergio Agüero - Manchester City

10. Alexis Sánchez - Arsenal

Belgen in de top 100:

13. Eden Hazard - Chelsea

14. Kevin De Bruyne - Manchester City

36. Thibaut Courtois - Chelsea

57. Vincent Kompany - Manchester City

Meer sportnieuws