© REUTERS

Doel 3 alweer stilgelegd na lek

Electrabel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag, om 1.00 uur, onvoorzien de kernreactor Doel 3 stilgelegd na een klein lek in het niet-nucleaire gedeelte. Dat is bevestigd door het elektriciteitsbedrijf zelf. De uitval zou “maximaal een paar dagen” kunnen duren, aldus de woordvoerster van de centrale.

“We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren”, verklaart woordvoerster Els De Clercq. Intussen is de isolatie rond de leiding verwijderd. Het blijkt te gaan om een heel klein lek ter hoogte van een lasnaad. “We zijn nu bezig om de nodige mensen op te trommelen om dat te herstellen. Hopelijk gebeurt dat heel snel”.

De centrale wordt volgens De Clercq nu in afwachting in ‘warme stilstand’ gehouden, waarbij de centrale snel kan worden heropgestart zodra dat kan. Een exacte timing voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven. “Maximaal een paar dagen”, aldus de woordvoerster over de duur van de uitval.

Doel 3 is een van de zogeheten scheurtjescentrales en was nog maar vier dagen geleden weer aangesloten op het net. Daarvoor had de kernreactor anderhalf jaar (van 26 maart vorig jaar tot 21 december 2015) stilgelegen voor veiligheidsonderzoek naar de ‘scheurtjes’, waterstofbelletjes die in de reactorkuip werden aangetroffen.

Doel 2 weer opgestart, Doel 1 volgt zondag

Eerder donderdagavond had Electrabel succesvol Doel 2 weer opgestart . Die kernreactor was twee maanden dicht voor inspectie omdat hij tien jaar langer zal openblijven dan gepland. Normaal zouden zowel Doel 1 en Doel 2 immers dit jaar definitief worden stilgelegd, maar de regering heeft een levensduurverlenging met tien jaar tot 2025 goedgekeurd. Voor Doel 1 is de verwachting dat de opstartprocedure komende zondag om 23 uur wordt ingezet.

MEER OVER Doel