© EPA

Taskforce voert begin januari eerste inspectie uit in Rusland

Het inspectieteam van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) trekt op 10 en 11 januari voor het eerst naar Rusland om na te gaan of de gevraagde hervormingen binnen de Russische atletiekwereld doorgevoerd worden. Dat raakte donderdag bekend.

In november legde de IAAF de Russische atletiekfederatie (ARAF) een voorlopige schorsing “van onbepaalde duur” op. Daarmee volgde de IAAF het advies van een onafhankelijke onderzoekscommissie van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Die had in een rapport het bestaan van jarenlange, systematische dopingpraktijken in Rusland bevestigd. Russische atleten kunnen door de schorsing niet in internationale competities uitkomen. De Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro komen zo in gevaar voor hen.

Het inspectieteam heeft een belangrijke stem in het al dan niet opheffen van de voorlopige schorsing. De inspecties worden in goede banen geleid door de Noor Rune Andersen, onafhankelijk voorzitter van de IAAF-taskforce, en Gennady Aleshin, hoofd van de bevoegde commissie binnen het Russisch Olympisch Comité. Beiden ontmoetten elkaar dinsdag voor het eerst in Brussel. “We hebben een goede werkrelatie opgebouwd, die als basis dient voor onze toekomstige discussies en vergaderingen”, verklaarde Andersen.

Meer sportnieuws