© WAS

Man (48) die Bart De Wever met de dood bedreigde wordt geïnterneerd

De Antwerpse strafrechter heeft donderdag de internering bevolen van Jan M., een man die de voorbije jaren eerst mensen uit zijn omgeving had lastiggevallen en die later ook toppolitici als N-VA-voorzitter Bart De Wever, federaal minister Kris Peeters (CD&V) en CD&V-voorzitter Wouter Beke met de dood bedreigde via onder meer sociale media.

Hij viseerde ook het koningshuis en de Antwerpse politie. De 48-jarige man uit Merksem lijdt aan een psychische stoornis en heeft volgens de gerechtspsychiater geen controle over zijn daden.

Jan M. is aan een rolstoel gekluisterd sinds zijn been geamputeerd werd als gevolg van een zware heroïneverslaving. Zijn advocaten stelden tijdens het proces dat de man de feiten had gepleegd uit frustratie om zijn handicap en dat hij intussen tot inzicht was gekomen. Hij zou nooit van plan geweest zijn om de verschillende bedreigingen die hij had geuit ook effectief uit te voeren, en daar bovendien ook niet toe in staat zijn.

De rechter oordeelde donderdag echter dat dat niet ter zake doet en de bedreigingen sowieso voor angst zorgden bij de slachtoffers. De beklaagde is gezien de opeenvolging van feiten dan ook een gevaar voor de individuele en openbare veiligheid, klonk het.

Gezien de geestestoestand van Jan M. - hij zou aan een paranoïde waanstoornis lijden - en het gevaar op recidive, besloot de rechter het openbaar ministerie te volgen en hem te laten interneren.

Nu in het nieuws