© BELGA

Westhoek boos op minister Weyts: “Dit pikken wij niet”

De Westhoek vraagt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om uit zijn kot te komen en de diensten van het openbaar vervoer op het terrein te bekijken. Resoc Westhoek doet dat, donderdag, na de recente bekendmaking van de plannen voor vervoermaatschappij De Lijn en de dienstverlening buiten de grote steden.

wver

“De Westhoek pikt het niet dat de Vlaamse regering opzettelijk vergeet dat niet iedere Vlaming in Brussel, Leuven, Antwerpen of Gent woont. In alle beleidsdomeinen is het hip en trendy om de openbare diensten in de perifeer gelegen gebieden af te bouwen waardoor deze regio’s terug gekatapulteerd worden naar de Middeleeuwen. Zo ook wat het openbaar vervoer betreft”, opent Christof Dejaegher, voorzitter van Resoc Westhoek en burgemeester van Poperinge, hard.

De Westhoek zou dienen als proefproject. Daarbij zou het aantal bussen afhankelijk worden van de kostendekkingsgraad. “Wij zeggen u, beste Vlaamse regering, dat we ferm bedanken voor dit soort van experiment in geval de uitkomst op voorhand vastligt en gelijk staat met afbouw van het aanbod. U houdt ons niet voor de gek.”

De Westhoek is onder meer bekommerd voor werkzoekenden die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om aan een job te raken. “Ja, er zijn ook jobs en bedrijven in de Westhoek”, klinkt het. “Ook hier worden belastingen betaald.”

De Westhoek daagt minister Weyts dan ook uit in sappig West-Vlaams. “Minister Weyts, komt ut je kot!”, waarbij ze de minister uitnodigen om het mobiliteitsprobleem in de Westhoek zelf aan de lijve te ondervinden.