© AFP

Zes kinderen verdronken in Middellandse Zee

Achttien vluchtelingen, onder wie verschillende kinderen, zijn om het leven gekomen voor de kust van Turkije. Hun bootje leed schipbreuk donderdagochtend in de Egeïsche Zee, toen ze op weg waren naar het Griekse eiland Lesbos.

wver

In een vorige balans was sprake van acht doden, onder wie zes kinderen. Het overbeladen bootje vertrok in het Turkse kuststadje Dikili (westen) en kapseisde op twee zeemijl van de kust. Vanwege de slechte weersomstandigheden was de zee zeer woest, zegt het agentschap Dogan.

Eenentwintig andere opvarenden, onder wie een baby van een jaar, werden gered door de Turkse kustwacht. Die is nog op zoek naar twee vermisten, zegt Dogan. De nationaliteit van de opvarenden is nog onduidelijk.

Ondanks de winterse temperaturen blijven vluchtelingen de gevaarlijke oversteek wagen via de Egeïsche Zee, zeggen de autoriteiten. Ze zijn wel in aantal afgenomen. Net omdat er minder vraag is, bieden mensensmokkelaars nu hun diensten aan voor 500 dollar per persoon. In de zomer betaalden ze nog 1.200 euro, berichten Turkse media.

Zo goed als dagelijks zinken er nog bootjes. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen zeker dertien vluchtelingen om, onder wie zeven kinderen, voor het Griekse eiland Farmakonissi toen hun bootje zonk.