Abdelhamid Abaaoud en Hasna Aitboulahcen© Archief

Negende verdachte van aanslagen Parijs opgepakt in België

In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs zit sinds enkele dagen een negende persoon in de cel. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door het federaal parket. De man, Abdoullah C., is donderdag voor de Brusselse raadkamer verschenen, maar zijn dossier werd uitgesteld.

fivr

De 30-jarige Abdoullah C. werd dinsdag al opgepakt bij een huiszoeking aan de Helihavenlaan in Brussel en werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Hij is donderdag voor de raadkamer verschenen, maar zijn dossier werd uitgesteld naar een latere datum.

“De man wordt ervan verdacht diverse contacten te hebben gehad met Hasna Aitboulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, in de periode tussen de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in Saint-Denis, waarbij beiden om het leven kwamen”, zo meldt het federaal parket.

De advocaat van C. wenste geen verklaringen af te leggen.

Bloed niet van Salah Abdeslam

Naast C. verscheen ook medeverdachte Lazez Abraimi voor de raadkamer. Hij wordt er volgens zijn advocaten van verdacht dat hij de voortvluchtige Salah Abdeslam door Brussel vervoerd zou hebben, op zaterdag 14 november of nadien. In zijn bestelwagen werden ook twee wapens en een bloedspoor gevonden. Zijn advocaten hebben om de vrijlating van hun cliënt gevraagd en de beslissing daarover valt in de loop van de namiddag.

Abraimi ontkent elke betrokkenheid bij de feiten. Zowel het bloed als de aangetroffen wapens zijn intussen onderzocht en zouden ook geen bezwarende elementen hebben opgeleverd. Zo zou het bloed alvast niet van Abdeslam zijn. Een van de wapens zou enkel losse flodders afschieten terwijl het andere volledig gedemonteerd en onklaar werd aangetroffen.

Abraimi verscheen op 25 november al een eerste keer voor de raadkamer en zag zijn aanhouding toen met een maand verlengd.

Van Salah Abdeslam is nog altijd geen spoor.

Verschuilde Abaaoud zich 4 dagen in struiken langs snelweg?

© Reuters

Abaaoud werd bij de inval in Saint-Denis gedood.© PN

1 / 2

Waar was Abdelhamid Abaaoud tussen 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, en 17 november, de dag dat hij aankwam in het gebouw in Saint-Denis waar hij uiteindelijk zou worden gedood? Volgens de Franse krant Le Parisien... in het struikgewas langs de snelweg A86 in Aubervilliers. Daar hield hij zich vier dagen en drie nachten schuil, als een dakloze die op een stuk karton sliep.

Op 16 november kregen de politiediensten een tip binnen over de schuilplaats van Abaaoud. Die bevond zich niet ver van Saint-Denis. Een dag later werd er een camera geplaatst om het struikgewas te observeren. Eerst weet die enkel een man te filmen die een korte plaspauze hield tussen de struiken.

Anderhalf uur later komt Hasna Aït Boulahcen aan. Zij had volgens de krant telefonisch te horen gekregen dat ze haar neef daar moest oppikken. Nu weten de speurders zeker dat het om Abaaoud gaat die uit de struiken komt, maar er wordt besloten om nog niet meteen in te grijpen. Er wordt immers gevreesd dat de terrorist uit Molenbeek of de tweede man die uit de struiken is gekomen een bomvest draagt.

Abaaoud en zijn twee kompanen stappen even verderop in een taxi en rijden naar de Rue Corbillon in Saint-Denis. Daar betreden ze omstreeks 22.15 uur het gebouw waar de politie enkele uren later zal binnenvallen. Abaaoud en twee anderen worden er gedood.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Aanslagen Parijs