© Archief

Asteroïde vliegt tijdens kerstnacht langs aarde: “Slapende vulkanen kunnen worden gewekt”

Op kerstavond zal er een asteroïde langs onze planeet vliegen. Onheilspellers vrezen dat dit rotsblok aardbevingen kan veroorzaken en inactieve vulkanen zal wekken.

LBO

Als het over asteroïden gaat, wordt meestal gekeken naar de afstand van het gevaarte ten opzichte van de aarde. We mogen bij deze asteroïde alvast gerust zijn: het rotsblok met een diameter van 0.7 tot 2 kilometer (er is veel onduidelijkheid over de juiste omvang, red.) raast langs de aarde op een afstand van 11 miljoen kilometer. Dat is een afstand die 28 keer groter is dan de afstand van de aarde tot de maan, zo laat ruimtevaartorganisatie NASA weten. Er is geen risico op een botsing met de aarde. Niets om ons zorgen over te maken dus.

Toch zien heel wat mensen de passage van asteroïde 2003 SD220 op kerstavond met angst en beven tegemoet. De ruimterots zou volgens onheilspellers namelijk tot extra natuurkundige trekkrachten kunnen leiden. De zwaartekracht van het object zou slapende vulkanen kunnen wakker maken en aardbevingen kunnen veroorzaken.

“Geen reden tot paniek”

Volgens wetenschappers is er echter geen reden tot paniek. Er zijn tot nog toe geen bewijzen dat het voorbijrazen van een asteroïde seismische problemen kan veroorzaken. Bovendien zijn de omvang van de asteroïde en de afstand van de ruimterots ten opzichte van de aarde, niet zo uitzonderlijk, zo klinkt het. “We mogen dus allemaal rustig blijven en van Kerstmis genieten’’, stelt Maria Antonietta Barucci van de Parijse sterrenwacht.

Al is het natuurlijk wel speciaal dat er net op kerstavond een asteroïde onze aarde passeert. 2015 jaar geleden, bij de geboorte van Jezus, zorgde het heldere licht van vermoedelijk zo’n asteroïde ervoor dat de Drie Koningen naar de pasgeboren Jezus werden geleid op 25 december.

Nog vier keer langs aarde

De 2003 SD220 werd in 2003 ontdekt door het Lowell Observatory Near-Earth Object Search Program en wordt sindsdien in de gaten gehouden. De komende jaren zal de asteroïde onze aarde nog vier keer passeren. Die keren zal de ruimterots dichter bij ons aarde komen dan nu met kerstavond.