© BELGA

Antwerpen wil meer politieagenten op straat

Nadat er al eerder 150 politiemensen extra op straat zijn ingezet, gaat de Antwerpse korpschef Serge Muyters het aantal patrouillerende manschappen nog verder opdrijven. In een eerste fase gaat het om een vijftigtal politiemensen, met dank aan de hervorming van de federale politie.

vdaa

De hervorming van de federale politie biedt korpschef Serge Muyters kansen om de aanwezigheid van zijn korps in de Antwerpse straten nog te verhogen. “De federale politie is blijkbaar van plan om een veiligheids -en bewakingseenheid op te richten, die onder meer zal instaan voor de bewaking van de gerechtsgebouwen”, aldus Muyters. “Op dit moment staat de lokale politie in voor de bewaking van de gerechtsgebouwen en overbrenging van verdachten. Daarvoor zetten wij een vijftigtal politiemensen in. Als die taak wegvalt, betekent dat een extra capaciteit van vijftig krachten, die we dan op straat kunnen gaan inzetten.”

De federale politie wil ook een aantal taken die niet tot de strikte opdracht van de politie behoren, gaan uitbesteden of outsourcen. “Wij zijn al langer met die denkoefening bezig om bepaalde taken uit te besteden”, aldus Muyters. “Neem nu zo’n 0800-nummer waar je naar kan bellen. Het aannemen van die telefoons hoeft niet door eigen personeel of politiemensen te gebeuren, dat zou evengoed door een callcenter gedaan kunnen worden. Tenminste, als je daar de middelen voor hebt.”

Bovendien heeft de regering beslist dat er ook extra personeel – zo’n 450 mensen – voor de lokale politie bijkomt. “Het is nog afwachten wat dat voor de lokale politie van Antwerpen zou kunnen betekenen”, zegt Muyters. “Maar ik zie voor de toekomst toch nog wel een aantal mogelijkheden om het aantal politiemensen op het terrein gevoelig te verhogen, zonder opnieuw ingrijpende hervormingen door te voeren zoals we de voorbije jaren hebben gedaan.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio