© Wim Hendrix

Witte kassa: “Regel van 25.000 euro moedigt zwartwerk aan”

Cafés die minder dan 25.000 euro uit voeding halen, moeten dan toch geen witte kassa hebben. “Dat kan je alleen maar checken als je wél een witte kassa hebt”, laakt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen.

Johan Van Baelen

Op de valreep besliste de regering dat horecazaken met een omzet van minder dan 25.000 euro uit voeding geen witte kassa moeten installeren. De maatregel, die na een simpele rekensom neerkomt op 83 euro voor 300 werkdagen, doet op zijn minst wenkbrauwen fronsen. “83 euro: dat heb je na vier croques monsieur en een spaghetti bij elkaar”, was het smalend commentaar aan de toog.

“Het is een maatregel die voor de cafés is bedoeld, maar tegelijk is het er geen oplossing voor”, zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. “Je blijft altijd zitten met die onzekerheid dat je mogelijk boven de 25.000 euro uitkomt. Om absoluut zeker te zijn, zou het kunnen dat je een aantal maaltijden niet aangeeft. Bijgevolg is deze maatregel de ideale uitnodiging om zwart te werken. In feite is er maar één manier om dat goed te checken. Contradictorisch is dat de installatie van de witte kassa”, zegt Van Assche.

“Bij ons zal er allicht geen kassa komen”, zegt Sascha Steurs van café ’t Licht der Dokken aan de Londenbrug op het Eilandje. “Bij ons kan je alleen een boke met toespijs en een croqske krijgen. 25.000 euro, dat is 500 euro per week. Een dubbele croque kost hier 4,5 euro. In vijf dagen eten ze hier geen 100 bokes op, hoor. Ik smeer ze zelf, ik zal het wel weten. Als ik zou merken dat we tegen het maximum aanzitten, ben ik de eerste om met de croques te stoppen. Want zo’n witte kassa wil ik niet. We zijn zelfs niet verplicht een kassa te hebben. Wij schrijven alles nog op in een ruitjesboek.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio