Klimaatplan reduceert CO²-uitstoot met twintig procent

Alle Ranstse gemeenteraadsleden stemden in met het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan. Dat moet tegen 2020 een reductie van 20 procent CO²-uitstoot opleveren.

Sylvain Liekens

Schepen Tine Muyshondt (CD&V) somde op wat de gemeente al deed in de strijd voor het klimaat. “We hebben drie jaar geleden al de provinciale klimaatneutrale organisatie ondertekend. Begin dit jaar hebben we ons geëngageerd voor het burgemeestersconvenant en nu leggen we ons energie- en klimaatplan voor dat we met de steun van Igean ontwikkelen. Dat zal een vermindering van CO²-uitstoot van bijna 20 ton opleveren. In 2012 hadden we een uitstoot van 114.000 ton. Als we niets aan ons beleid zouden veranderen, komen we in 2020 uit op een uitstoot van 110.000 ton. Dat zou maar een vermindering zijn van 4 procent terwijl we nu mikken op een reductie van 20 procent."

De oppositiepartijen vonden de ondertekening ook goed nieuws maar maakten toch enige kanttekeningen. Luc Redig (Groen) verzekerde de schepen dat ze de zaak op de voet zullen blijven volgen. Johan De Ryck van N-VA hoopte dat de gemeente meer klemtoon zou gaan leggen op het versterken van de biodiversiteit, het herwaarderen van de trage wegen en het verplichten van fietsparkeerplaatsen bij nieuwe bouwprojecten.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio