Rangeerstation krijgt facelift

Foto: Margo Tilborghs

Rangeerstation krijgt facelift

Print
Essen - Er is een doorbraak in het restauratiedossier van de rangeerloods. Dankzij Kempens Landschap vzw krijgt de Essense erfgoedsite een Europese subsidie van 718.529 euro voor drie projecten, waaronder de oude stationsloods.

De stuurgroep van het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het project Demi More (Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE) goed. Het project onderzoekt innovatieve toepassingen voor energie-efficiëntie in monumenten.

Groen licht dus voor het voorstel dat Kempens Landschap samen met de Nederlandse provincie Noord-Brabant zal uitwerken. De komende drie jaar zullen verschillende erfgoedcomplexen deelnemen aan het project, waaronder dus ook de oude stationsloods. Het monument, eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. Een zorgvuldig gekozen expertengroep begeleidt het proces.

Bij de keuze van de sites werd rekening gehouden met erfgoedtypologieën, eigenaarsstatuten en gebruiksvormen. Het project in Essen wordt ingebracht voor 629.000 euro, waarvan Europa de helft financiert (314.500 euro). Ook de provincie Antwerpen gelooft in het voorstel en maakt daarom extra middelen vrij.

“Essen verstaat de kunst om van goede ideeën ook goede dossiers te maken”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) tevreden vast. “De voorbije dagen kon de provincie tussen vele andere gegadigden tweemaal een Essens project uitkiezen omdat het telkens het beste beantwoorde aan de gestelde criteria. Naast het oude rangeerstation haalde ook de nieuwe gymhal onlangs subsidies binnen.”

Lees het hele artikel zaterdag in Gazet Van Antwerpen, editie Noord.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio