© SL

Jasper (11) haalt zilver op Technologie Olympiade

De elfjarige Jasper Vanhoutte uit Ranst haalde onlangs zilver op de Technologie Olympiade. Daarmee zit hij tussen de tien sterkste technische bollebozen van Vlaanderen en Nederland.

Sylvain Liekens

Om het studeren van technologische vakken aan te moedigen wordt die wedstrijd voor de leerlingen van het zesde jaar lagere school jaarlijks georganiseerd. Leerlingen in Vlaanderen en ook Nederland vullen in de klas onder het toezicht van de juf of meester een vragenlijst in. Sonja Boonroy van de Ranstse school De Knipoog kreeg in de herfstvakantie per mail het nieuws dat haar leerling Jasper bij de in totaal 56 finalisten hoorde. “Ik heb het nieuws meteen aan zijn ouders gestuurd en blijkbaar kreeg Jasper het toen wel op zijn zenuwen want die dag verloor hij eventjes zijn eetlust. Jasper is normaal een schuchtere jongen maar hij heeft wel een groot technisch inzicht. Hij houdt ook van vraagstukken waar denkwerk aan te pas komt.”

Dat bleek ook tijdens de finale die in de Thomas More Campus De Nayer in Sint-Katelijne Waver werd georganiseerd. “Daar moesten we individueel zestien vragen beantwoorden en vier praktische vragen oplossen. We moesten iets bouwen er was een vraag over chemie en we moesten iets in Lego namaken. Er was ook nog een groepsopdracht waar we iets over de elektriciteit bij een spoorwegovergang moesten oplossen. Na de wedstrijd was het wachten op het resultaat. Ik zocht mijn naam eerst bij de winnaars van brons. Daar bleek ik niet tussen te staan. Dat was wel even slikken maar dat kwam omdat ik bij de zeven zilveren medaille winnaars stond. Als prijs kreeg ik een modeltrein met drie wagons van Trix Marklin. Daar ben ik heel blij mee en ik zou het systeem graag nog wat uitbouwen.”

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - edities Zuid en Noord

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio