© gva

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Galapagos - Amerikaans topbedrijf investeert 2 miljard dollar in Mechels biotechnologiebedrijf

Amerikaans topbedrijf investeert 2 miljard dollar in Mechels biotechnologiebedrijf

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Gilead investeert 725 miljoen dollar (668 miljoen euro) in het Mechelse bedrijf Galapagos. Daar komt mogelijk nog eens 1,3 miljard dollar bij als de verwachte testresultaten voor middelen tegen reuma en de ziekte van Crohn worden gehaald.

christof willocx

Gilead is een bedrijf uit Californië en heeft een stevige reputatie. Het heeft onder meer medicijnen ontwikkeld voor hiv-patiënten. Donald Rumsfeld was er van 1997 tot 2001 voorzitter, waarna hij opstapte om Amerikaans minister van Defensie te worden.

In 2005 besliste de Amerikaanse president George W. Bush om bij Gilead voor 1 miljard dollar van het geneesmiddel Tamiflu te laten aankopen, als bescherming tegen de vogelgriep. En in 2009 werd Gilead door het gerenommeerde magazine Forbes genoemd als een van de beste bedrijven om voor te werken.

Opvallend is dat de Belg Etienne Davignon vandaag een van de bestuurders van Gilead is. Het Amerikaanse bedrijf stelt zevenduizend mensen tewerk.

Monsterbedrag

Gilead is nu aan een nieuwe monsterinvestering toe. Het pompt 725 miljoen dollar in het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos. Dat bedrijf boekt al een tijdje uitstekende resultaten met de ontwikkeling van een pil tegen reuma en de ziekte van Crohn.

Gilead betaalt 300 miljoen dollar rechtstreeks en koopt voor 425 miljoen dollar aandelen. Daardoor heeft Gilead vijftien procent van de aandelen van Galapagos in handen.

Daarmee is de financiële pret voor de Mechelaars nog niet gedaan. Als Galapagos in de komende jaren de verwachte successen boekt met de ontwikkeling van filgotinib krijgt het geleidelijk aan nog eens 1,35 miljard dollar (1, 25 miljard euro) toegestopt.

Als filgotinib door de medische autoriteiten wordt toegelaten, zet Gilead zijn marketingafdeling in om wereldwijd promotie te maken voor het Mechelse geneesmiddel bij dokters en ziekenhuizen. In West-Europa zal Gilead voor die promotie samenwerken met Galapagos zelf.

Vastgoed

Jobs in de regio