© Belga

"Imagoschade voor haven is volstrekt onaanvaardbaar"

Er varen zo goed als geen schepen naar de haven van Antwerpen. Gisteravond is een staking begonnen van de staking van de zeeloodsen van VSOA, die mogelijk 24 uur duurt. In Antwerpen kunnen door de staking al zeker tien schepen de haven niet uit. En vier schepen die klaar liggen om de haven in te varen, geraken ook niet tot aan de kaai. “Deze imagoschade is volstrekt onaanvaardbaar”, stelt ceo Eddy Bruyninckx.

Jan Stassijns

Vakbond VSOA meldde donderdagavond dat haar leden-zeeloodsen vanaf 17.00 uur het werk hebben neergelegd. De stakers klagen al jaren over het feit dat zij enkel op zee mogen loodsen, wat financieel minder interessant is dan rivierbeloodsing. Met een jaren geleden afgesloten protocolakkoord zou dat opgelost moeten worden. VSOA is kwaad dat het kabinet-Weyts volgens hen snel luisterde naar de rivierloodsen en 'superpremies' zou voorzien, waarop de actie uitbrak.

“Maar omdat bedrijven niet gewaarschuwd waren is de schade des te groter: een aantal schepen ligt geblokkeerd op zee en in de havens en alle diensten die klaar stonden, blijven werkloos”, zegt Annik Dirkx van het Havenbedrijf Antwerpen. “Maar het ergste is nog de imagoschade. “Het is belangrijk dat we over heel de wereld een reputatie van betrouwbaarheid en efficiëntie hebben. Deze actie is voor ons dan ook onaanvaardbaar.”

De havengemeenschappen van Gent en Antwerpen stuurden een gemeenschappelijk persbericht uit om hun gezamenlijke verontwaardiging te formuleren. "De betrouwbaarheid die de hele nautische keten nodig heeft, wordt door een heel kleine groep in het gedrang gebracht.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio