© AFP

Marine Le Pen haalt foto van onthoofding James Foley van Twitter

De voorzitter van het Franse extreemrechtse Front National Marine Le Pen heeft donderdagochtend dan toch de foto van de onthoofde Amerikaanse journalist James Foley van haar Twitter-pagina gehaald. Ze had woensdagavond deze foto, samen met twee andere foto’s van onthoofdingen door Islamitische Staat (ISIS), gepost als reactie op het verwijt dat haar partij parallellen vertoont met de jihadisten.

lbo

“Ik wist niet dat het om een foto van James Foley ging. Iedereen kan ze raadplegen op Google. Ik heb begrepen dat zijn familie me gevraagd heeft om de foto eraf te halen. Het is maar logisch dat ik het heb teruggetrokken”, zei de frontvrouw van FN.

De tweet deed alvast heel wat stof opwaaien. Zo vroegen de nabestaanden van de Amerikaanse journalist om de foto niet te gebruiken. Ook de Franse premier Valls liet zijn afkeer voor de post van Le Pen blijken. Die verweet haar “het publieke debat op te stoken”.

Ook het parket van Nanterre, bij Parijs, was al een onderzoek gestart tegen Le Pen voor de verspreiding van gewelddadige beelden. Het onderzoek kwam er op aansturen van de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

In eerste instantie aanvaardde Le Pen de kritiek niet. “Zoals gewoonlijk verkiest men om diegenen die iets aankaarten te veroordelen, in plaats van diegenen die het begaan”, zei ze op Radio Europe 1.

Le Pen postte woensdagavond drie onthoofdingsbeelden met de begeleidende tekst: “Dit is Daech! (ISIS, red.)”.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio