“Extreemrechts is de ándere radicalisering die we momenteel zien in bijna heel West-Europa”

Een losse greep uit het nieuws van gisteren. In Los Angeles waren alle scholen dicht vanwege een terreurdreiging. En bij veiligheidschecks in de Parijse luchthavens zijn zeventig medewerkers hun machtiging kwijtgeraakt omdat er in hun persoonlijke spullen aanwijzingen van islamitische radicalisering zijn gevonden. Zeventig mensen, dat is weliswaar niet zo veel op een contingent van 85.000 medewerkers die toegang hebben tot de beveiligde zones in de luchthavens. En die ‘aanwijzingen’ moeten ook met een korrel zout worden genomen, als je bedenkt dat ook het bezit van een Koran met aantekeningen erin daartoe behoort. Maar toch. Achterdocht heerst bijna overal ter wereld sinds de aanslagen in Parijs.

Die achterdocht krijgt nu ook een politieke vertaling. Overal in de westerse wereld scoren partijen die teren op angst en wantrouwen. Niet alleen als het gaat om terreurdreiging, maar ook in de discussie over de aanpak van de vluchtelingencrisis. En niet alleen in Frankrijk, waar de pletwals van het Front National (27,7%) dit weekend alleen kon worden gestuit door een verbond van andere partijen. In Nederland bijvoorbeeld werd Geert Wilders eens te meer door tv-kijkers verkozen tot Politicus van het Jaar. Wilders staat nu met zijn extreemrechtse partij PVV op 24% in de peilingen. En in ons eigen land lijkt ook Vlaams Belang na enkele zeer magere jaren aan een comeback begonnen. Het VB, dat bij de verkiezingen van vorig jaar was gezakt tot vlak boven de kiesdrempel van 5%, zou nu weer ruim 11% scoren.

Dat is de ándere radicalisering die we momenteel zien in bijna heel West-Europa. De redenen voor die belangrijke rechtse onderstroom liggen voor de hand. Economisch moeilijke tijden, de vluchtelingencrisis, de terreurdreiging en het – terechte – gevoel bij veel mensen dat Europa al die zaken niet goed onder controle heeft. In dat klimaat kan een rechtse politicus zoals Wilders, die zelf geen enkele verantwoordelijkheid draagt en dus zomaar kan roepen dat alle vluchtelingen het land uit moeten worden gezet, makkelijk scoren. Die volstrekt onredelijke eis leverde hem de voorbije week weer enkele extra procenten op.

De radicaal-rechtse partijen weten zich bovendien in de rug gedekt door een 69-jarige Amerikaanse presidentskandidaat die vorige week stelde dat alle moslims voorlopig de toegang tot de VS moet worden ontzegd. Donald Trump heeft nu al 41% van de Republikeinse kiezers achter zich.

Gelukkig houdt in Europa vooralsnog de redelijkheid de bovenhand. De Duitse bondskanselier Angela Merkel nam deze week gas terug, nadat haar uitspraak “Wir schaffen das” de indruk had gewekt dat ze de poorten van Duitsland en Europa wijd open wilde zetten voor een onbeperkt aantal vluchtelingen. Dat kunnen de Europese lidstaten niet aan, beseft ook Merkel. En dus kondigt ze nu aan dat de aantallen volgend jaar moeten worden verminderd.

Dat betekent dat de Europese buitengrenzen beter moeten worden bewaakt. Gisteren keurde de Europese Commissie de oprichting van een Europese kustwacht goed. Dat is al een eerste stap. De volgende stap is het maken van goede en duidelijke afspraken met de Turkse regering over de aanpak van de vluchtelingenstroom daar.

Nu in het nieuws