© GvA

© GvA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nederlandse narco-terrorist opgepakt in de Kempen, VS vragen uitlevering

De gerechtelijke politie van Turnhout heeft in Ravels een 35-jarige Nederlander opgepakt die door de Verenigde Staten werd gezocht voor drugshandel en financiering van een terroristische organisatie. Volgens de Amerikaanse DEA is de man uit Ravels de schakel tussen Nederlandse drugsbendes en de Colombiaanse terreurorganisatie FARC.

Joris van der Aa

De 35-jarige Jeroen van den Elshout woonde met zijn Zuid-Amerikaanse vrouw en tweejarig zoontje in een peperdure huurvilla op Paardenwiel in Poppel, een deelgemeente van Ravels. De man is een nobele onbekende voor de Belgische politiediensten, maar volgens de Amerikaanse DEA zou hij voorbereidingen hebben getroffen om duizenden kilo’s Colombiaanse cocaïne naar Nederland te smokkelen. Omdat de man zijn cocaïne wilde kopen bij de linkse rebellen van de FARC, die al jaren een bloedige guerrillaoorlog voeren tegen de Colombiaanse staat, wordt hij beschuldigd van het financieren van een terroristische organisatie. De Verenigde Staten vragen ons land om de verdachte narco-terrorist uit te leveren.

Jeroen van den Elshout verzet zich tegen zijn uitlevering. “Met zo’n kwalificatie – cocaïnehandel en terrorisme – op je rug is het niet prettig om naar de Verenigde Staten te gaan. Mijn cliënt ontkent iedere betrokkenheid”, zegt advocate Karolien Van de Moer. “Hij viel compleet uit de lucht toen hij vanmorgen thuis uit zijn bed werd gezet. Hij zegt dat hij nooit in Colombia of de Verenigde Staten is geweest. Ik sluit niet uit dat het om een vergissing gaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER