Nieuwe Krijgsbaantunnel in Deurne officieel geopend

Print
Deurne -

De Krijgsbaantunnel onder de luchthaven van Deurne is zondag officieel geopend. Met een druk op de knop haalde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) de hefboom aan de tunnelingang symbolisch op. Maandag rijden de eerste voertuigen door de 410 meter lange tunnel tussen Borsbeek en Mortsel.

De aanwezigheid van de Krijgsbaan naast de luchthaven in Deurne zorgde jarenlang voor een ‘unieke’ mobiliteitsknoop. “Ik denk dat nergens anders in België auto’s, voetgangers en fietsers voor het rode licht moesten wachten om een vliegtuig te laten passeren. Een absurde situatie, die je eerder in Afrika of Azië zou verwachten, maar niet hier”, zei minister Weyts.

Door de ondertunneling van de Krijgsbaan hoeft het verkeer nu niet meer te wachten voor stijgende of dalende vliegtuigen. Ook voor de luchthaven zelf is de tunnel belangrijk, want de Krijgsbaan stond een permanente veiligheidszone voor vliegtuigen in de weg.

Deze veiligheidszone is verplicht door de internationale veiligheidsvoorschriften en geeft vliegtuigen de nodige manoeuvreerruimte bij een mislukte start of landing. De veiligheidszone van de luchthaven ligt voortaan op het dak van de tunnel, waardoor het luchtverkeer de nodige ruimte krijgt en het voortbestaan van de luchthaven gegarandeerd is.

Rond de veiligheidszone loopt een vernieuwd fietstracé, dat veiliger en comfortabeler is. Het ontwerp van de tunnel houdt ook rekening met de eventuele aanleg van een lange tunnelverbinding tussen de E313 in Wommelgem en de E19 in Wilrijk, de zogenaamde R11bis. Als die er komt, dan wordt hij onder de Krijgsbaantunnel aangelegd.

De bouw van de Krijgsbaantunnel nam bijna twee jaar in beslag. Nadat paleontologische vondsten (dolfijnen, schildpadden, tien walvissen en een megalodon) voor wat vertraging hadden gezorgd, konden de werken wel drie maanden eerder dan voorzien beëindigd worden. De laatste afwerkingen moeten in maart 2016 klaar zijn. De totale kostprijs van het project bedraagt 54 miljoen euro.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio